Реклама / Ads
2| 4946 |18.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата - препъни камък за НАП

.
Красимир Стефанов
Има сериозен спад на данъчните постъпления. Данъчната основа, която е декларирана за януари и февруари е с 4 млрд. по-малко от декларираната през първите два месеца на миналата година. Това каза в ефира на бТВ Красимир Стефанов, директор на Националната агенция за приходите (НАП).
 

Причината според него е кризата, която продължава да се задълбочава.

Постъпленията за първите два месеца спрямо същия период на миналата година са с 600 млн. лв. по-малко, поясни Стефанов. Той добави, че само за януари 2010 година регистрираните трудови договори в приходната администрация, спрямо януари 2009 година, са намалели със 100 хиляди. Тоест има 100 хиляди нови безработни лица.

От ревизиите на футболните клубове и собствениците на бентли и други луксозни коли в хазната са постъпили 24 млн.лв.

Това са близо 100 000 средномесечни пенсии, заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в сутрешния блок на БиТиВи.

Стана ясно, че 2 от фирмите, организатори на концерти на световни звезди в България, са укрили 100 000 лв. данък върху доходите, съобщи още Стефанов.

В момента агенцията за приходите проверява 13 такива компании. Данъчни ще присъстват на предстоящите концерти на Елтън Джон и AC/DC.

По думите на Стефанов се проверяват още лекари, стоматолози, 261 футболисти и много други, но по-важното е, че средно годишно НАП прави около 17 000 ревизии, които предотвратяват данъчни измами за 1,5 до 1,7 млрд. лв.

България е най-либералната държава в целия Европейския съюз по отношение на данъчната политика, каза Стефанов. Той заяви, че има сериозни затруднения при плащането на данъците не само на големите, но и на малките фирми и добави, че трябва да се отчете и сериозната фирмена задлъжнялост и липсата на кредитиране от банки. Той е обаче е категоричен, че няма да прибягват до използванe на силови методи, за да съберат парите от фирмите длъжници, тъй като това би означавало да фалират повечето от тях, което не е в ничий интерес. Най-добрият подход в тази ситуация е да се съберат тези задължения, като се подходи гъвкаво, коментира шефът на НАП.

Относно темата с швейцарските сметки на българи Стефанов счита, ме въпросът се преекспонира в медиите. По думите му в швейцарските банки се държат 200 млн. евро български пари.

Той заяви, че не е задължително всички граждани с пари в швейцарски банки да са престъпници и добави, че предстоят проверки.

На въпрос дали НАП проверява задържаните по спецакциите “Наглите” и “Октопод” Красимир Стефанов заяви, че в момента се проверяват над 100 физически лица и освен задържаните, ще бъдат проверени и всички техни близки. Вече има и открити несъответствия на имуществото и доходите на някои от членовете на престъпната група и техни роднини, поясни още Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4822 |16.03.2010 Костов дава рецепта срещу кризата . 1| 5363 |11.03.2010 С 30 мерки кабинетът бори кризата . 4| 4656 |09.03.2010 СДС бори кризата с 13 мерки . 4| 5914 |04.03.2010 Кризата - мащеха за българите, майка за млади богаташи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads