Реклама / Ads
33| 5669 |06.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Куюмджиев и Добрев се обвиниха за сметките за тока и монополите

.
В люта схватка за новите цени на тока и защо сметките не намаляват се вкопчиха депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев и ексминистърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Те взаимно се обвиняваха в популизъм и протекция на монополите.
 

До момента имаше три добавки, които присъстваха във фактурите, сред които и кафява енергия. Това заяви пред БТВ социалиста Явор Куюмджиев по повод новите сметки за електрическа енергия. По новия начин на изчисляване на сметките, клиентите ще имат право два пъти да получат разбивки откъде идва енергията, която плащат - 20% е от АЕЦ „Козлодуй“, 30% от ТЕЦ „Марица Изток 2“, 5% 48 ст. за киловатчас от ВЕИ.

Според социалиста ако до момента сте плащали 20 лв. , сега вече ще плащате 18 лв. Всъщност при 5% ще се плаща 19 лв., репликира веднага бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Чувството на хората е, че сметките не са намалени, а са повишени. В момента сметките са неясни, а енергията излиза по-скъпа въпреки високите температури, а да не говорим, че хората са били на почивка, каза Добрев. „Ако се установи нарушение виновните ще бъдат наказани. Сметките през август не са добрия пример, защото се отчитат 20 дни от юли и 10 дни от август“, каза Куюмджиев.

Делян Добрев обвини социалиста в популизъм, като припомни предложението му потребителите да не плащат сметките ако сметнат, че са високи. Ако това бъде прието енергетиката ще стане като топлоенергетиката, хората ще свикнат да не плащат, каза Добрев.

Това предизвика Куюмджиев, който призова колегата си да се подготвя по-добре преди да влиза в студиото. Не ми правете оценка, има си хора за това, хем не разбирате, хем не давате да ви се обясни, отговори бившият министър. Добрев явно защитава монополите, това си е негова работа, заяде се Куюмджиев.

Точно ни е стартирахме отнемането на лиценза на ЧЕЗ, а вие го спряхте, не му остана длъжен Добрев. Бившият енергиен министър предупреди, че до юли 2014 г. предстои рязко повишение на цените на тока. 350 млн. лв. трябва да бъдат компенсирани в следващия период, експерти оценяват, че липсите ще бъдат 2 млрд. лв., каза той. Това няма да се случи, отговори социалиста. Той припомни, че намалението на цената на тока е постигнато след пълно балансиране на системата, спряхме изтичането на стотици милиони през студения резерв, променихме системата за изплащане на зелената енергия, намерихме резерви от 1 млрд. лв., каза Куюмджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5978 |28.03.2013 Д. Добрев: Държавният ни дълг е на второто най-ниско ниво в ЕС . 3| 5962 |05.03.2013 Добрев: Законът не ни позволи по-рано да намалим цената на тока . 1| 5422 |21.01.2013 БСП пита Делян Добрев за 6-те милиона лева за ВМЗ от „Кинтекс" . 23| 6285 |15.01.2013 Д. Добрев: Банско трябва да се развива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads