Реклама / Ads
5| 5694 |24.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Купувачът определя правилата на имотния пазар

.
Пазарът на недвижими имоти от началото на годината е пазар на купувача. Той определя правилата и цената, която е готов да плати за сделка и това е всъщност цената, на която сключва сделката.
 

Който има финансиране или може да си осигури, прави най-изгодната сделка и може да избере от множеството имоти, които се предлагат, и да направи изгодна инвестиция. Това каза пред агенция Фокус Цветелина Тасева, директор на "Адрес Недвижими имоти". Продавачите са изключително активни в момента и сме свидетели на пазар на купувача, което означава, че има неограничено количество продавачи. В момента продавачите са две категории - хора, затруднени с изплащането на ипотечните си кредити, за които жилището не е основен дом. Те предлагат своите жилища, тъй като лесно се разделят с тях на цената, на която може да се постигне бързо, за да се освободят от задълженията са към банката.

kypovach_pazarna_cena_1.jpg

Втората категория са продавачите инвеститори, които срещат проблеми. И двете групи продавачи са склонни на отстъпки, на компромиси, и в този смисъл пазарът може да придобие динамика, ако има търсене в тези две категории. В момента пазарът е без чужденци и без спекуланти. Отсъстват и вътрешните инвеститори, и чуждият капитал, който бяхме свидетели че през последните години се инвестираше в недвижими имоти в страната, посочи тя. Пазарът на недвижими имоти не е особено динамичен в момента. В някои сектори той е почти замрял. Сделки се сключват рядко и с клиенти, които имат належаща нужда. Всеизвестен факт е, че покупката на имот е жизнена необходимост и затова този пазар през 2009 година също няма да изчезне. Може да се каже, че цените на офертите паднаха през последните два месеца за разлика от края на миналата година. През миналата година също се правеха отстъпки, както и в момента, но предложенията бяха на много високи нива. Сегашните ценови нива са близки до тези преди година. Като се има предвид, че повишението през 2008 г. беше около 20%, означава, че около 20% е общият спад на офертните цени към момента, обясни Тасева. Пазарът на наеми се развива динамично. Обемите нарастват, защото наемът е алтернатива на покупката. Цените обаче не се променят, защото е регистрирано нараснало търсене, но и ръст на предлагането. С около 15% е нараснал броят на офертите в активно застрояваните през последните месеци квартали на София, което прави възможно задържането на цените на нива близки и сходни с миналогодишните. Заради кризата не могат да се дадат под наем луксозните и големи апартаменти с висок наем. До края на годината не е възможно да се очаква нарастване на обемите на продажби. Очакваме, че годината ще е на наемите и на хората с пари в брой, които са готови изгодно да купят жилищни имоти или перспективни проекти, каза Тасева.

kypovach_pazarna_cena.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6009 |12.03.2009 Прогнозират раздвижване на пазара на имоти у нас през следващите 12 месеца . 6| 5398 |19.02.2009 Конференция „BalREAct” ще решава проблеми на имотния пазар в условия на криза . 0| 5142 |11.02.2009 Туристическият бранш очаква спад на чуждите пазари . 2| 4611 |02.01.2009 Ръст на пазарите в Азия и Европа в първата сесия за 2009 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads