Реклама / Ads
0| 5820 |12.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КЗК: Ангелкова предлага картел

.
Николина Ангелкова Източник: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията поряза Министерството на туризма за минималните цени на нощувките в хотели. Ресорният министър Николина Ангелкова направи това предложение с идеята да се защити малкия бизнес, подобряване на качеството на услугата и изсветляване на сивия сектор.
 
КЗК посочва, че отичата добрите й намерения, но констатира, че приемането на подобно предложение би довело до картел в хотелиерския бизнес.

Ето как се аргументира антимонополният регулатор:   

- при образуването на цените на хотелиерските услуги влияят множество и комплексни фактори като разходи, период на заетост (като сезон и като ден от седмицата), предоставянето на пакетни услуги, дали настаняването е индивидуално или пакетно. Следователно БХРА изразява опасения относно механизма, по който ще бъдат налагани минимални цени, ефектът им върху предоставяните услуги и начина, по който ще се отчитат индивидуалните особености на предоставяните хотелиерски услуги по региони.

- въвеждането на минимални цени противоречи на принципите на свободна пазарна икономика и няма да гарантира качеството на услугата. Според БАТА, обекти от една и съща категория, но с различна леглова база ще се окажат в неравностойно положение и съответно тази мярка няма да има положителен ефект нито за местата за настаняване и служителите им, нито за клиентите.

- аргументите, че мярката ще доведе до изсветляване на пазара за неоснователни, тъй като проблемът е, че не се регистрират реализираните нощувки, а не на какви цени се отчитат, смята и АБТТА. Според асоциацията основната причина за тези практики е свръхпредлагането в резултат на небалансирано съотношение между наличната леглова база и реалното търсене, какъвто е случая по Черноморието, Банско и някои други локации.

- не въвеждането на нови правила, а стриктното прилагане на съществуващите изисквания е гаранция за постигане и поддържане на оптималното съотношение цена/качество, както и за нормалното функциониране на пазара, смята и БНААП.

Като цяло становището на антимонополистите е, че идеята на Ангелкова не бива да се реализира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5770 |27.04.2018 Израелската компания ”Рафаел” предлага модерни продукти за армията ни и коопериране . 8| 6605 |10.03.2018 Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка . 4| 8500 |21.02.2018 Rafael ни представи и предлага ракети Spike и комуникационна система Bnet . 1| 7201 |26.10.2017 Мария Капон: Предлагат ни постната пица на Дянков с обещание за пармезан от Менда Стоянова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads