Реклама / Ads
1| 5411 |17.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КЗП ще нищи далавери в туристическите обекти

.
Проверките в туристически обекти през зимния сезон ще бъде акцент в работата на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това обяви Емилия Елчинова, главен директор на Главна дирекция “Контрол на пазара”, цитирана от “Фокус”.
 

Елчинова допълни, че целогодишно се извършват проверки, но когато в периода на предстоящите зимни празници вниманието на туристите е насочено към тези обекти, естествено е да се упражнява по-голям контрол над тях.

Вече два месеца извършваме проверки на средства за подслон и местата за настаняване, туроператори и турагенти, включително и организирани пътувания в чужбина. Извършваме и насрещни проверки в средствата за подслон и местата за настаняване и в заведенията относно наличието на категоризация на самите туристически обекти, както и обявяването на цените, предоставяне на информация за допълнителните услуги, съответствието на предлаганите туристически услуги на категорията на туристическия обект, каза тя.

Две са основните нарушения, открити от проверките на туроператорите и турагентите - непопълване реквизитите на ваучерите и непредоставяне на предварителна пълна информация. “В сравнение с предшестващи периоди, бих казала, че нарушенията са изключително малко. Има единични нарушения, свързани с това, че туроператори не са направили необходимата застраховка съгласно изискванията на Закона за туризма. При проверките всички нарушения са различни, не бих говорила за масовост или за тенденция”, каза Емилия Елчинова. През зимния сезон КЗП ще следи и за информацията, която се предоставя при ползването на ски-пистите.

Приоритет за Комисията за защита на потребителите целогодишно е да следи за опасни стоки на пазара. За тази година към този момент в сравнение с миналата година откриването на опасни стоки е горе долу едно и също като брой, допълни тя. Към момента са открити 127 вида опасни стоки на българския пазар. Тази година сме акцентирали и сме насочили действията си към стоки, предназначени за деца, както и текстилни изделия и обувки за деца, бельо, предназначено за всички и спално бельо, дамски и мъжки обувки. Продължават да се предлагат стоки, предназначени за деца, за които по безспорен начин с решение на Европейската комисия е установено, че са опасни – става дума за дрехи, които имат връзки около главата и врата. Предлагат се и други стоки за деца, които са опасни – проходилки, детски столчета, каза Емилия Елчинова. Преди всичко липсата на информация трябва да насочи потребителя, че може да става дума за опасна стока. Потребителите могат да се възползват от информацията, която КЗП предоставя на интернет страницата си чрез регистъра на опасните стоки. В него хората могат да открият стоките, за които по безспорен начин е доказано, че са опасни – техни снимки и информация точно в какво се състои опасността.

Чрез медиите постоянно запознаваме потребителите с рисковите стоки, които сме открили. Всеки може да се „консултира” с регистъра при съмнение, че дадена стока е опасна, преди да я закупи, както и на телефона на потребителя – 0700 111 22, напомни Емилия Елчинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5531 |08.10.2009 НАП нищи далавери на хотелиери тарикати . 7| 4957 |14.08.2009 Далаверите със земи бият заменките с гори . 5| 7236 |10.12.2008 Нова агенция ще консултира туристическите мениджъри в кризата . 9| 11987 |25.08.2008 България е в Топ 10 на туристическите дестинации в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads