Реклама / Ads
4| 8334 |13.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лаборант: Ядем опасни зеленчуци, неподлежащи на контрол

.
Цвеклото, пресният лук, пресният чесън и тиквичките нямат норма колко нитрати да съдържат. Това стана ясно от разговор между Лазарина Герова от частна лаборатория за изследване замърсеността на храните и представителят на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Николай Роснев в студиото на TV 7.
 

"В оранжерийни условия се натрупват повече нитрати, защото липсва слънце", каза Герова. "Понякога най-крехката салата има най-много нитрати. Нитратните продукти бързо се скапват. Другият признак за чистотата на продуктите е, че те траят много по-дълго. Големият проблем е, че бяха закрити лабораториите за изследване на замърсеността на зеленчуците", каза Герова.

През 90-та година бяха отменени българските стандарти и бяха сложени нормите на европейската комисия. "1200 единици за салати и спанак са максималните нива, на които трябва да отговарят зеленчуците. 50 милиграма е нормата във водата за замърсеност. В Добруджа има закрити водоизточници", каза ръководителят на частната лаборатория.

Нейното мнение е, че зеленчуците, в които има много нитрати, са изключително опасни, а няма изследвания, които да следят за състоянието на храната на пазара. "Зеленчуците се делят на рискови и такива, които не натрупват. Дори през лятото - до 400 г може да достигнат нитратите в салати, тиквички, пресния чесън и лук, моркови и пресни картофи. Всички продукти, които растат близо до земята или под земята, са рискови", каза Герова. "Ако ви се гади, това е признак, че организмът е натровен.”

На противоположно мнение бе представителят на БАБХ Николай Роснев. Според него има система за контрол, която работи от 3 години. "Пробите се взимат на базата на съставен план. Правим към 300 анализа", увери той.

"Само в моята лаборатория правихме 10 000 анализа", поряза го Герова, на което Роснев й отговори: "тогава имаше норми". Сега вече няма. Хората няма от какво да се притесняват, след като в цяла Европа е въведено това нещо, повтори думите си Роснев. Той увери, че 23 000 партиди зеленчуци са прегледани, всички производители са регистрирани, проверени са им почвите. "Какво повече от това да анализираме?", запита той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7309 |11.04.2013 Шефката на МВФ: Банките са по-опасни отвсякога . 10| 5847 |13.02.2012 Подхващат опасните язовири, 50 - вече проверени . 3| 5223 |03.08.2011 Ядем лоши храни като европейците . 4| 5260 |17.12.2010 България сред опасните дестинации за туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads