Реклама / Ads
2| 6129 |01.08.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лъчезар Богданов: Броят на фирмите с над 10 служители е едва 7% от регистрираните

.
Лъчезар Богданов Източник: БГНЕС
Едва 5 на сто от българските предприятия преживяват пет години, отчете НСИ. ”Напълно нормално е да имаме такъв голям брой ”загинали” фирми и фирми със замразена дейност. Това не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив”, каза Лъчезар Богданов, икономист в ”Индъстри уоч”.
 

"Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шансът да стигнем до нещо добро“, така коментира Богданов пред БНР анализа на Националния статистически институт за демография на предприятията за последните пет години.

 

"Няма промяна в данните за последните години спрямо това, което беше преди няколко години. В България половината действащи фирми нямат служители и още около 37% имат до 4-ма служители“, каза той, посочвайки, че огромният брой от регистрирани търговци са “някаква форма на самонаетост". Анализаторът потърси причина за това в наличното търговско законодателство: "В България по данъчни и осигурителни причини е необходимо да се регистрира търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена дейност като физическо лице, без да регистрираш предприятие“.

 

Все по-често имаме регистриране на дружество с ограничена отговорност, както и на еднолично дружество с ограничена отговорност, допълни той.

 

"Това е оксиморон, вие извършвате сам някаква дейност, но всъщност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е много трудно на базата на тези данни да разграничим тези, които наистина са опитали бизнес".

 

Броят на фирмите, които имат над десет служители, е едва 7% от общия брой регистрирани фирми и затова е напълно нормално да имаме толкова голям брой “загинали“ фирми, коментира Богданов. Това, според него, не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив:

 

"Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шансът да стигнат до нещо добро“ и поясни още, че "Пазарните открития са резултат от това, че много хора опитват различни неща. Няма как да знаеш предварително какво точно ще е успешно след две, три или пет години. Това е един от аргументите за това, че законодателството трябва да улеснява стартирането. Да е лесно и евтино повече хора да пробват".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5097 |11.05.2017 Броят 46 560 лв. за 113 стола в МС . 0| 4863 |29.02.2016 Расте броят на чужденците, посещаващи България . 0| 5389 |24.11.2014 Богданов: България неглижира правото в търговските операции . 2| 6451 |16.07.2014 Л. Богданов: Не може да се оздравява банка, когато в нея има прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads