Реклама / Ads
19| 6235 |23.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лекари ще бъркат дълбоко в джоба на пациента

.
Заради ниското заплащане лекарите напускат България и отиват да работят за много пари в Европа. Безплатна лекарска помощ няма, но има безплатна защита на подсъдимите.
 

Представителите на лекарското съсловие и на пациентите се изпокараха в студиото на Факторът Кошлуков по ТV 7 за долния праг на цената на лекарския преглед на частно.

Методиката за определяне на таксата за преглед не била нова, а била изготвена и одобрена от Българския лекарски съюз още през 2007 г., след което била представена на НЗОК. Тогава определената минимална цена за преглед в частен лекарски кабинет била малко над 22 лв., каза главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков по повод последното решение на съсловието да взема минимум 24 лв. от пациентите, когато преглежда в частния кабинет.

По думите на Ленков тази минимална цена е икономически обоснована, включва разходите на медика, в това число и заплащането на медицинска сестра, и ако един лекарски кабинет работи под този минимум, той ще фалира. В защита на решението на БЛС Ленков посочи, че именно заради ниското заплащане лекарите напускат България и отиват да работят за много пари в Европа. Д-р Ленков пък цитира наредба, която определя минималните цени на адвокатските хонорари и допълни, че лекарската професия е също толкова свободна, колкото тази на адвокатите. Той заключи, че това е вътрешен въпрос на съсловната организация.

Не е вътрешен въпрос, щом бърка дълбоко в джоба на пациента, репликира другият участник в дискусията - председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него има и основна разлика между юридическите и здравните услуги. Държавата предоставя безплатна защита на подсъдимите, които не могат да си позволят да платят на адвокат, докато безплатна лекарска помощ няма, опонира д- р Хасърджиев.

Според него не е редно прагът на цените за преглед да бъде обвързан с минималната работна заплата, защото по този начин неминуемо цената на лекарския преглед на частно ще расте, когато се увеличава и минималното заплащане.

Д-р Ленков смята, че именно това обвързване е в основата на методиката за определяне на цените, защото консумативите и възнаграждението в един частен лекарски кабинет са пряко свързани с минималната работна заплата. Той отхвърли обвиненията на Станимир Хасърджиев и икономиста Петър Ганев, че въвеждането е картелно споразумение между лекарите.

Юридическият съветник от Комисията за защита на конкуренцията Стефана Чолакова обаче цитира закона за защита на конкуренцията, според който се забранява споразумение между предприятията за една и съща цена. Юристката каза, че предстои да бъде извършена проверка за законността на решението на БЛС.

Междувременно КЗК вече се сезира за проверка за съмнение за картел при определянето на минимална цена от 24 лв. за лекарски преглед, стана ясно вчера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6086 |30.03.2011 Великденски бонуси по джоба само на 44% от работодателите . 0| 4849 |03.11.2010 Всяка 5-то евро в джоба на корумпиран чиновник . 8| 5063 |07.09.2010 Лекари се жалват на еврокомисар Дали . 0| 5044 |26.05.2010 Режат бюджета на НЗОК с 35%, лекари напускат страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads