Реклама / Ads
8| 10803 |07.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЛИДЕР: Намалението на тока може да е повече от 7%

.
Kънчо Филипов, председател на ПП ЛИДЕР Източник: Фрогнюз
Осигурените около 7% намаление на електроенергията не бяха направени на базата на анализ на това, което може да се намали. Има много по-голям ресурс за падане на цената, ако се направи анализ по цялата верига, каза на пресконференция председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов. Това според него е временно решение, за да се намали общественото недоволство.
 

Прогнозите на Кънчо Филипов са, че от 1 юли в никакъв случай не би трябвало да се увеличи цената на ток. Още повече, че се очаква намаление на цената на газта, а доста централи, особено топлофикациите, произвеждат ток, чиято енергия се изкупува от НЕК.

Според председателя на ЛИДЕР високата цена на тока се дължи на умишлени и неумишлени грешни управленски решения на всички правителства от 1997 г. до днес. Високата цена на токът е бил само поводът за общественото недоволство, но причината е била ниските доходи на народа, коментира Филипов.

Едни от най-наболелите проблеми, довели до високите цени на тока в страната според ЛИДЕР са:

- Изградени големи мощности за производство на електрическа енергия и все по-свиващо се потребление.

- Задълженията ни за опазване на околната среда при производството на електрическа енергия, спуснати ни от европейския парламент.

- Неоправдано големи инвестиции, които са направено през последните 20 години, които плащаме сега с непрекъснато увеличаващите ни се сметки.Филипов даде пример с  АЕЦ „Белене”, "Цанков камък," ТЕЦ „Марица Изток 1".

- Приватизация на ТЕЦ "Марица Изток 3" от американската фирма "Ентърджи" при ангажимент на държавата дълогосрочно да изкупува произведената електрическа енергия на високи цени.

- Ударното изграждане на ВЕИ-фотоволтаични системи и ветрогенератори, отново при сериозни ангажименти на държавата с дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия при високи цени.

Изход от създадената ситуация според ПП ЛИДЕР и ПП "Национален Идеал за Единство" е да се направи цялостен анализ на ситуацията и да се разсекретят всички договори, свързани с ЕРП-ата за последните 23 години. Държавата в лицето на МИЕТ и ДКЕВР да излезе с открито решение как  може да се излезе от това положение, за колко време и на каква цена.

Цялата верига от производството до крайния потребител трябва да се изчисти от всички външни фактори като: наследените проблеми от приватизацията на дружествата в енергетиката, обслужването на тежките инвестиционни заеми, дългосрочни договори и т.н., за да могат да се очертаят и започне решаването на истинските проблеми в енергетиката.

Изключително важна е ролята на регулаторните органи. Те могат да определят реално условията, при които ще работят естествените монополисти (ЕРП-тата), за да не пречат на функционирането на свободния пазар. ДКЕВР, например, трябва да докаже на хората защо цената за разпределение и снабдяване на ЕРП (средно 40 лв./МВтч час) е почти половината от цената на електрическата енергия на регулирания пазар (79,18 лв. / МВтч час) и защо тази цена се увеличи в пъти през последните години.

Според председателя на ЛИДЕР единствено правилният и ефективен начин за преодоляване на вредните тенденции в енергетиката е строг държавен регулаторен режим върху монополите и бързо създаване на свободен пазар за електрическата енергия.

От няколко години партия „Национален Идеал за Единство” сигнализира за множеството злоупотреби на ЕРП-та, включително и със сигнали до главна прокуратура, каза председателят на НИЕ Петко Атанасов.

Отговорът обаче е, че няма установени нарушения от страна на монополистите, въпреки че дори ДАНС имаше доклад със злоупотребите на ЕРП-та у нас. Искаме яснота какво е направено по нашите сигнали за последните 2 години и кой ще поеме вината? Българските граждани имат право да знаят кой е предал техните интереси и кой трябва да понесе отговорността за управленския си провал.

От НИЕ подкрепят стачкуващите в страната, тъй като са стреснали с протеста си институциите. Един от сигналите, които НИЕ е подал в прокуратурата е бил за взимане на солидни хонорари от членове на ДКЕВР като лектори на семинари, организирани за ЕРП-ата, което се окачествява като конфликт на интереси. Според друг сигнал – от миналата година с близо 100% са се увеличили плащанията на ЕРП-ата към дружествата-майки по консултански услуги, което поражда съмнения за източване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5959 |05.03.2013 Добрев: Законът не ни позволи по-рано да намалим цената на тока . 23| 6325 |22.02.2013 Поевтиняването на тока се отлага . 9| 7399 |20.02.2013 Трайков: Резерви за намаление цената на тока почти няма . 5| 5289 |04.11.2012 Няма хипотеза цената на тока да бъде променяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads