Реклама / Ads
7| 4986 |06.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лихвите в България не са най-високи

.
Според Иван Искров лихвите у нас не са най-големи Източник: Вяра Йовева
Определено лихвите в България не са най-високи. В България средният лихвен процент е 8,4 %, към края на септември 2009 година, докато в Чехия – 4,9 %, в Унгария – 14,5 %, в Литва – 12,5 %, в Румъния – 26, 5 %.
 

За момента в България има едно задържане на лихвите, дори и леко спадане, докато в някои съседни страни като Румъния, продължава да се увеличават, каза  управителя на БНБ Иван Искров пред БНР във връзка с лихвите на банките в страната, като отправи поздрав към всички банкери в България по случай техния празник днес.

Относно дългосрочните лихвени проценти като тези за покупка на имот – Искров посочи данни като в България лихвата е 11,3 % , за сравнение в Румъния тази лихва е 14,8 %, в Чехия - 5,8 %, в Естония – 14,9 %, в Литва – 14,1 %, в Полша – 8,1 %. Основните компоненти, които формират лихвения процес, са на първо място, цената на ресурса и на второ място – това е рискът на средата, обясни управителят на БНБ.

Фирмите, които са ориентирани към вътрешния пазар, все още търпят своите низходящи корекции, добави той. Иван Искров каза още, че се надява България да влезе в Еврозоната в неговия мандат, като поясни, че влизането на еврото е политически процес и крайна фаза на обединението на ЕС. България на практика е въвела еврото, вече 12 години с Валутния борд и фиксиране на еврото. Никога не се е говорило за модификация на еврото, категоричен е Искров и никога не е имало такава идея в България.

Валутният борд се радва на изключителна политическа подкрепа, има 4-то поредно правителство, излъчено от различно политическо пространство. В разговор с премиера Бойко Борисов относно функционирането на борда, предоставих една справка от 97-ма година досега и на практика по закон, левът трябва да бъде покрит на 100% с еврото и затова се казва, че на практика еврото е прието, категоричен е Искров.

Винаги съм призовавал банкерите да бъдат спокойни, да продължат да работят професионално, защото банката е инфраструктурна институция, като осигурява нормално функциониране на стотици клиенти, затова когато говорим за банки, винаги трябва да бъдем предпазливи, добави в заключение Иван Искров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8156 |04.12.2009 България е заплашена от девалвация на лева . 1| 5276 |02.12.2009 Скочи кредитният рейтинг на България . 3| 5197 |24.11.2009 Лихвите падат още през следващото тримесечие . 1| 4912 |19.11.2009 Компенсации от 300 млн. евро получи България за Козлодуй

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads