Реклама / Ads
1| 5546 |31.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лихвите на банките тръгват по интернет

.
Базовата лихва по кредитите, вече ще е ясно по всяко време. От днес цялата информация за размера на референтния процент и начина за формирането му ще е качена в интернет сайтовете на банките.
 


31 август е срокът, в който влизат в сила измененията в закона за потребителския кредит. С тях банките бяха задължени да поддържат онлайн данни за текущия размер на използваните базови лихви и методологията за определянето им.

Тя няма да може да се променя без съгласието на клиента. Това означава, че факторите, които влизат в изчисляването й, ще са еднакви през целия срок на договора. Промените ще важат за потребителските и ипотечните кредити.

Вчера всички банки бяха категорични, че ще спазят изискването на закона. При част от тях информацията за референтната лихва и начина за изчислението й беше налична още преди обяд.

От началните страници на УниКредит Булбанк и на "Алианц банк България" имаше линк към данните, които са описани подробно. В сайта на Societe Generale Експресбанк бе публикуван размерът на базовата лихва, а методологията ще бъде пусната допълнително.

Текущият размер на базовата лихва на СИБАНК можеше да се намери в общите условия по кредитите. В специален документ за условията по кредитите на сайта на "Райфайзен" също има информация за лихвите.

Някои банки, сред които "Пощенска" и МКБ Юнионбанк, обещаха вчера на обяд, че ще качат в интернет данните малко по-късно през деня. Те ще могат да се намерят още на първата страница, както и в раздел "Кредити" и в описанието към всеки продукт. От Банка ДСК и "Пиреос" уточниха, че информацията ще е налична днес.

Банките ще продължат да формират базовите си лихви както и досега, но ще се съобразят с изискването да не променят начина за това. От МКБ Юнионбанк уточниха, че клиентите им са били наясно каква е лихвата във всеки момент, защото тя винаги се е формирала на база пазарни индекси като СОФИБОР И ЮРИБОР.

Не се предвиждат промени в договорите заради сегашните промени, уточниха от банките. Последно те ги актуализираха с влизането в сила на закона на 12 май.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5665 |11.08.2010 НАП погна длъжници по интернет . 5| 5264 |09.08.2010 Банките у нас най-мудни . 2| 5136 |16.07.2010 Парламентът върза лихвата на банките . 0| 4879 |06.07.2010 Учени разработват 1000 по-бърз интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads