Реклама / Ads
0| 5037 |15.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лихвите по депозитите падат, кредитите поскъпват

.
Понижение на лихвите по срочни депозити и поскъпване на потребителските кредити през май. Това отчитат в обзора си за банковия пазар през изминалия месец анализатори от "Моите пари".
 

За разлика от други месеци през май се наблюдава леко поскъпване на кредитите, което макар и несъществено, е показателно за известен поглед на банките и в тази посока. Подобряване на условия по кредити също не липсваха, но минимален превес все пак имаха оскъпяванията, отчитат от финансовия портал.

През изминалия месец отново имаше понижаване на предлаганата доходност по срочни депозити. Новост е, че в тази обща тенденция се включиха и банки, които проявяват пасивност в лихвената си политика.

Това е достатъчно показателно за движението на лихвите по срочни депозити и от Моите пари определят процеса като масов.

На практика останаха единични случаите, в които дадена банка не е коригирала лихвите си по срочни депозити. Тези, които се въздържат все още, обаче бяха пасивни и когато лихвите вървяха стремително нагоре, уточняват от там.

По-висока активност показаха банките в началото на месец май. Вследствие на това броят на банките, предприели корекции през месец май стана рекордно висок - 15 на брой.

Цените на потребителските кредити без поръчител се върнаха на нива от преди почти година, показват индексите на Моите пари.

Покачването с 28 базисни пункта на индекса изтри почти всички понижения, на които станахме свидетели от есента на 2009-та г. досега. Три бяха банките, които промениха параметри по тези заеми, като само една от тях ги подобри. Повишенията се дължаха основно на повишаващи се лихви, както и в промени на някои такси.

За разлика от заемите без поръчител, при тези с поръчител поскъпването е по-умерено. Вижда се посоката на постепенно поскъпване на заемите формирана от редуващи се месеци на нарастване и намаление на цените им. През изминалия месец и при тези заеми банките с корекции бяха три, и отново две от тях бяха с по-скъпи предложения и една с по-добро.

Ипотечните кредити обаче поевтиняват. Тенденцията за понижение се потвърждава за осми пореден месец. Поевтиняването на евровите заеми е по-силно изразено и доста по-стремително. Причината за това е традиционно по-търсените кредити в тази валута и логичното по-голямо съсредоточаване на банките в тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7392 |09.06.2010 Л. Христов: Кредитите в България са менте . 4| 5016 |08.06.2010 Лихвите по кредитите се готвят за скок . 0| 5193 |27.05.2010 Регулиран таван на лихвите искат от Атака . 0| 5263 |20.05.2010 Лихвите падат, "депозитната война" - потушена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads