Реклама / Ads
3| 5185 |24.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лихвите падат още през следващото тримесечие

.
Иван Искров Източник: Вяра Йовева
Новите анализи на БНБ показват, че след силната динамика в лихвените нива по кредити и депозити, лихвите продължават плавния си ход надолу, съобщи БНР.
 

За втори пореден месец през август се отчита намаление в годишния лихвен процент на депозитите и в левове, и в евро. Същото се забелязва и при заемите, но те едва ли ще се върнат на нива отпреди началото на кризата.
Паралелно с това обаче невърнатите или забавените кредити растат. За една година лошите кредити са нараснали почти тройно. Най-сериозно е увеличението на необслужваните потребителски заеми.
Към 31 август 2009 г. са отчетени 2.75 млрд. лв. лоши кредити, или 7.37% от размера на всички задължения. В края на август 2008 г. тези задължения са били 2.8% от общия дял.

От Националната асоциация на българския бизнес от два месеца призовават банките да намалят лихвите до 4% и да дадат възможност за разсрочване на кредитите поне с две години.

Пред БНР управителят на БНБ Иван Искров беше категоричен, че централната банка не може да диктува какви да са лихвите на частните финансови институции. По думите му те не биха могли да са 4%, при положение, че в страните около нас са по около 15%.
От своя страна изпълнителелният директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев заяви, цитиран от БТА, че очаква и през четвъртото тримесечие на тази година да има намаление на лихвите по кредитите и депозитите от страна на българските банки.
Тенденцията е през следващото тримесечие да има спад на лихвените проценти по депозитите по две причини - първо заради това, че имаме ликвидност, и второ заради това, че рисковата надбавка за страната падна с 2.5 до 3 процентни пункта, а когато беше разгарът на кризата, тя беше 12 процента, коментира председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова в интервю за "Дневник" преди два дни. За шефката на ДСК тези данни дават основание да смятаме, че ресурсите, които бихме ползвали банките от международните пазари, ще бъдат на по-ниска цена и това ще им даде основание да кредитират на по-ниска цена.
Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян също прогнозира преди седмица, че ще има плавно намаляване на лихвите, но предупреди, че те едва ли ще се върнат на рекордно ниските си нива отпреди кризата в средата на 2008 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4999 |06.11.2009 Банките обмислят сваляне на лихвите по кредитите . 0| 5444 |30.09.2009 Лихвите по кредити и депозити тръгват надолу . 1| 5582 |28.09.2009 Скачат лихвите за просрочени дългове . 2| 6241 |12.08.2009 Банки свалят лихвите, кредитите скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads