Реклама / Ads
2| 20216 |29.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Линиите на метрото ще се пресичат на 3 станции в центъра

.
Схема на софийското метро
Столичното метро ще има три ключови станции, на които отделните три лъча ще се пресичат, и пътниците ще могат да се прекачват от една на друга линия. Влакчетата ще летят със скорост 80 км/ч. От крайните квартали до центъра ще се стига за 10-12 минути.
 

Главният архитект на София Петър Диков обясни, че става дума за спирките на Софийския университет (СУ), тази, която се строи при НДК, и съществуващата “Сердика” на пл. “Св. Неделя”. “Те образуват триъгълник, където лъчовете се пресичат всеки с всеки”, поясни Диков. Според плановете на метростанцията при СУ ще се пресече първа линия (от жк “Люлин” до жк “Младост”) с трета линия (от жк “Овча купел” до летище София). На станцията при НДК ще се прави връзката между трети и втори лъч (от жк “Надежда” до кв. “Лозенец”).

На спирка “Сердика” ще се пресичат първа и втора линия. За да се разминат трасетата на това място, метрото ще слезе на 26 м дълбочина. Трасето на втория лъч ще преминава под подлеза между ЦУМ и хотел “Шератон” и под тунелите от първата линия, която вече е изградена и в този участък е на дълбочина 10 метра.

Предвижда се вторият лъч на метрото - от надлез “Надежда” през Централна гара и бул. “Витоша” до бул. “Черни връх” - да бъде завършен до края на юли 2012 г. Към момента по линията са извършени около 65% от строителните дейности.

Според предварителните разчети ефектът от работата му заедно с първия метродиаметър ще е голям за града. Очаква се дневно 550 000 пътници да използват подземната железница, а метрото ще държи около 38% от целия дял на градския транспорт. Влакчетата ще летят със скорост 80 км/ч. От крайните квартали до центъра ще се стига за 10-12 минути.

В ход е проектирането на третия лъч. Той ще бъде от жк “Овча купел” до летище София. По първоначалните планове трасето бе от кв “Княжево” до кв. “Враждебна”. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5794 |28.03.2011 Премиерът разреши проблема с цените на горивата чрез метрото . 0| 5163 |16.02.2010 През април почват метрото до “Надежда”, . 1| 5861 |18.01.2010 Строим метрото в София на пук на кризата . 5| 5389 |27.09.2009 Взимаме 185 млн. евро, за да разширим метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads