Реклама / Ads
9| 6980 |20.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Люксембург разследва скандала с Виваком и братя Велчеви

.
В Люксембург е започнало разследване на скандала с Виваком. То е по искане на реалните собственици на 43% от акциите на фирмата. Известие за началото на разследването - 18 ноември, - получили адвокатите, представляващи интересите на Дмитрий Косарев.
 
От този момент нататък всички действия с акциите, притежавани от руския бизнесмен, ще се смятат за престъпление. Следователно братята Велчеви, организирали продажбата на 100% от акциите на „Виваком”, ще попаднат под ударите на закона и международното право. Това съобщава сайтът Гласове.

Разследването се базира на факта, че се прави опит за продажба на акции, на които е наложен запор, което само по себе си се явява углавно деяние. Освен това сделка, извършена със запорирани акции в правния мир е юридически нищожна.

Наред с разследването на този случай, Международният арбитражен съд на Международната търговска палата разглежда иска към компанията Crusher, която според Дмитрий Косарев незаконно задържа 33% от акциите на „Виваком”.

Припомняме, че конфликтът между българското подразделение на ВТБ и Дмитрий Косарев, явяващ се собственик на 76% от акциите на българския оператор „Виваком”, избухна в края на октомври тази година, когато ръководството на „ВТБ Капитал” обяви за подготвящия се търг за продажбата на правото да се предяви иск за 100% от акциите на „Виваком” за сметка на неизплатен кредит на обща стойност 150 милиона евро. Заедно с лихвите по кредита общата сума на дълга на „Виваком” пред „ВТБ Капитал” е в размер на около 176 милиона евро. Стойността на стоте процента акции на оператора, по оценка на Дмитрий Косарев, надхвърля 1 милиард евро.

 

Милен Велчев пред медиите твърди, че нищо не знае за новия акционер на „Виваком” и че не можели да се свържат с него. Дмитрий Косарев от своя страна заявява, че всичките му данни за контакт, както и предложението за рефинансиране на кредита, отдавна са предадени на ВТБ.

По думите на мениджърите на „ВТБ Капитал” търгът се организира, за да може банката да получи дължимите ѝ пари. При това търгът е организиран по максимално прозрачен начин и на него са поканени повече от 40 участници. 

Дмитрий Косарев обаче разкрива, че от 40 участници до финала са допуснати само три компании. Впоследствие заявките на две от трите компании бяха отхвърлени по формални забележки и безалтернативен победител в търга трябва да стане консорциумът на братята Велчеви и Спас Русев, създаден специално за тази цел. След като акциите на оператора бъдат продадени на този консорциум на цена, значително по-ниска от пазарната, те ще препродадат компанията още веднъж, но вече за реалната ѝ цена. Така от търга ще пострадат не само Дмитрий Косарев, но и миноритарните акционери, контролиращи 24% от акциите на оператора.

На представителите на Косарев в прокуратурата на Люксембург било потвърдено, че заявлението им е прието и започва разследване. Заявители по случая са люксембургската компания LIC Telecommunications (контролираща 43% от акциите на „Виваком”), собственост на Empreno, която на 100% е контролирана от Косарев, и самата компания Empreno.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9756 |16.04.2014 Столична община нищи скандала с "Титан" и "Софийска вода" . 0| 6665 |27.09.2013 Разследват топлинни счетоводители за уговорени цени . 5| 5999 |07.02.2013 Сметната палата ще разследва цените на ДКЕВР . 74| 5948 |31.01.2011 ДСБ: Прокуратурата да разследва сделката за външния дълг на Велчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads