Реклама / Ads
4| 5482 |12.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

“Лукойл” скрил хил.литри гориво, констатират експерти

.
Несъответствия от стотици хиляди литри гориво е установила проверка в акцизните складове на "Лукойл Нефтохим", направена от експерти на агенция “Митници”. Това стана ясно днес по време на поредното заседание на съда по делото за отнемането на лиценза на рафинерията като данъчен склад.
 

 

 

Юрисконсултите на държавната агенция направиха опит да приложат по делото резултатите от проверката си в складовете на компанията, но в крайна сметка сами признаха, че митническата преписка по случая няма общо с делото за лиценза на комбината и я оттеглиха.

 

По време на заседание се разбра единствено, че в два протокола на митниците, с дата 3 октомври 2011 г. е установено разминаване между отчетеното от уредите на рафинерията и наличното количество гориво в складовете на рафинерията, които са  в размер на "стотици хиляди литри".

 

Представителите на митниците по делото заявиха, че или "Лукойл" дава невярна информация за наличностите, или уредите на рафинерията отчетат грешно, пише Mediapool.

 

Адвокатът на компанията Андрей Делчев направи възражение на твърденията на агенцията, защото се правело "внушение, че уредите на компанията не отчитат коректно". В крайна сметка спорът им увисна във въздуха, защото новата митническа преписка не стана част от делото за лиценза.

 

В хода на процеса от направената техническа експертиза стана ясно едно - че от "Лукойл" не са изпълнили наредбата на митниците, като не са монтирани необходимите измервателни уреди във всички контролни точки. Експертите по делото обаче не бяха отговорили на някои от поставените въпроси, включително кога точно са сложени вече монтираните измервателни уреди. Според тях установяването на това обстоятелство е "почти невъзможно".

 

Въпреки това съдът разпореди до следващото заседание по делото на 24 януари експертите да се опитат да установят това.

 

Междувременно стана ясно и, че в трите тома предоставени на експертите документи от рафинерията има десетки без дати и подписи. Представителите на компанията се извиниха за пропуските и заявиха, че срокът от 2 седмици да съберат реквизитите е бил недостатъчен и обещаха да се поправят.

 

Те ще трябва да установят и как са се променили схемите за монтаж на измервателните уреди от май 2010 година до юли 2011 година, когато Агенция "Митници" отне лиценза на рафинерията. Експертите обясниха, че не са разбрали, че трябва да направят сравнението за това съдебно заседание. Те уточниха, че са работили единствено по схемата, предоставена им от "Лукойл".

 

Изготвянето на техническата експертиза на измервателните уреди на рафинерията се точи вече четвърти месец.

 

Преди седмица шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че до средата на януари бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще изпълни изискванията за измервателните уреди. За уредите на терминала "Росенец", който също работи като акцизен склад, Танов каза, че те вероятно ще бъдат сложени до края на следващата година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6084 |07.12.2011 Експерти: Катаклизми не идват, но трудни години-да! . 4| 5293 |01.11.2011 Експерти пишат сценарии за проекта “Белене” . 17| 6772 |03.08.2011 Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия . 5| 6317 |16.05.2011 Експерти вещаят "потоп" за икономиките в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads