Реклама / Ads
5| 5115 |15.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Магистрала "Тракия" - горчивата попара, която всички ще сърбаме

.
Наред с редицата други издънки в милата ни родина, от вчера сме свидетели и на поредната негативна новина, която ще усети на гърба си всеки един от нас.
 

Това е именно пропадането на концесията за магистрала „Тракия”.

След като премина през различни етапи на обсъждане и бяха изтъкнати редица "за" и "против" концесионния договор през годините, най-сетне се стигна до развръзка. А тя е именно, че ще строим „Тракия” сами, тъй като срокът, в който българо-португалският консорциум трябвало да внесе документ за финансирането на строежа на автомагистралата изтекъл вчера, но такъв документ досега нямало.

Решението да се отдаде на концесия автомагистрала „Тракия” е взето от предишното правителство на 16 декември 2004 г. Срокът на договора е 35 години и той се сключва с българо-португалския консорциум Автомагистрала „Тракия”. На пръв поглед всичко изглежда добре.

Съмнения още в самото начало, обаче се появяват от факта, че  концесионерът е избран без търг или конкурс, както и относно целесъобразността на правителственото решение за концесията на магистралата.  Има обвинения, че дострояването на магистралата излиза много скъпо. ЕК пък възразява срещу факта, че България нарушава с договора зца концесия една от евродирективите. Заведено е дори и дело във връзка с начина, по който е избран концесионера.

На 25 март тази година министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов казва, че държавата ще прекрати договора, ако до 13 май концесионерът не осигури необходимите средства за изграждане на отсечката Стара Загора - Карнобат. 

И така, докато се стигна до днес 15 май.

mag_trakia_1.jpg

Причини за провала много. Криза на финасовите пазари, скандали около фонд "Републиканска пътна инфраструктура", противоречия между българската страна и концесионерите и т.н. и т.н. 

Лошото е обаче, че докато се пропиляваха последните няколко години, в които се разиграваха най-различни сценарий и политическите сили се плюеха взаимно, за това кой крив и кой прав, в крайна сметка всичко се срина.

И всичко това отново ще бъде за сметка на обикновенния данъкоплатец.

Държавата тепърва ще търси фирми (около чийто избор отново вероятно ще има неясноти и скандали) и финансиране за довършването на до болка разнищваната магистрала.

И докато се случват тези неприятни за нас и за имиджа на страната ни неща, всички ние и бизнеса ще продължаваме да страдаме от неразбориите в дейността на правителството и управляващите. Защото докато течаха безмислените сканадли и спорове и нещата се случваха със скоростта на охлюв, междувременно цените на финансовия ресурс,  работната ръка , както и тези на материалите , необходими за проекта достигнаха до нови драстично по-високи нива.

Като включим и негативите, които ще сме принудени да преглъщаме, докато пътуваме по магистралата в този й вид още n на брой години. 

И като добавим и  пропуснатата възможност да се привлече допълнителен международен трафик, както и загубите за бизнеса от по-бавния транспорт и сложната логистика. Отделно към тези сметки трябва да се прибавят и пропуснатите ползи за производителите и търговците, ползащи трасето. 

И какво ни остава, да сърбаме попарата, която взаимно, с общи усилия две правителства ни надробихаи за съжаление ще продължават да дробят.

mag_trakia.jpg
 снимки Вяра Йовева

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4978 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 9| 5346 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 0| 5868 |15.05.2008 Гагаузов: Концесия за "Тракия" няма да има, ако не се случи нещо изключително . 3| 5728 |15.05.2008 Кметът на Варна: Няма да допусна нито една тухла повече в курортите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads