Реклама / Ads
1| 4982 |07.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Магистратите пребориха Дянков в спора за бонусите

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
С решение, взето на подпис, правителството възложи на министъра на финансите да предостави лимит за плащания по бюджета на съдебната власт за 2010 г. за погасяване на начислени, но неизплатени задължения от 2009 година. Това предадоха от пресцентърът на правителството.
 

От Министерския съвет уточняват, че при изпълнението на бюджета на съдебната власт за 2009 г. са натрупани начислени, но неизплатени разходи, произтичащи от решения на Висшия съдебен съвет (ВСС). Те ще бъдат финансирани за сметка на формиралия се преходен остатък по бюджета на съдебната власт.

Определянето на условията и реда, по които ще се усвояват средствата, е предоставено на ВСС, пише още в съобщението.

Още вчера беше ясно, че ще се случи точно това, след като в късния следобед се проведе спешна среща между Висшия съдебен съвет и премиера Бойко Борисов с участието на главния прокурор. Нека припомним, че срещата беше провокирана от изпратено сутринта писмо на Дянков до Висшия съдебен съвет, че няма правно основание магистратите да получат спестените от самите тях пари от бюджет 2009 г. Макар че пред медиите беше изваден друг аргумент.

"Министерският съвет ще гарантира финансовата независимост на съдебната система", заяви Маргарита Попова след съвещанието. Тя подчерта, че е постигнат консенсус за това, че "изпълнителната власт по никакъв начин умишлено или неволно не е засегнала финансовата независимост на съдебната система и че проблемът между ВСС и финансовото министерство е заради лошото финансово състояние на държавата".

Пред журналисти Попова каза, че решението удовлетворило и магистратите, и Дянков, но на срещата били отбелязани пропуски в комуникацията помежду им.

В защита на бонусите на магистратите се обяви и премиерът. След срещата, в интервю за bTV Борисов каза, че магистратите не са унижени, парите им са преведени, но се търси законов текст, за да могат да ги разпределят.

Почти веднага след като беше разпространено съобщението на пресцентъра на правителството, Дянков не пропусна да оповести позицията си до медиите. В нея се казва, че във връзка с решението на правителството за предоставяне на лимит за плащания по бюджета на съдебната власт за 2010 година, министърът на финансите Симеон Дянков коментира: „Основната ми работа като министър на финансите е да пазя държавната хазна, което в сегашното състояние на дълбока икономическа криза предполага затягане на коланите от всички. При това затягане трябва да има справедливост и всеки да поеме някаква тежест, за да излезем възможно най-бързо от кризата. Но като член на правителството заставам зад това решение."

Равносметката е, че след 14 дни упорство вицепремиерът Дянков бе принуден да отстъпи пред настояването на магистратите все пак да си получат коледните бонуси. Това остава усещането, че напоследък  Дянков  играе ролята на лошото ченге, а премиерът - на доброто.

Първият сигнал за разиграването на подобен сценарий беше даден още в края на лятото, когато беше бламираното решение на Дянков да наложи по-висок наказателен процент за просрочени вземания.

Около приемането на бюджета и данъчните закони бяха отхвърлени още доста идеи, които първоначално се лансираха едва ли не като предложения на правителството. След някакъв протест на браншова организация или гилия, премиерът обявява друго решени на кабине си. Разминавания имаше и по отношение на здравната реформа, където всички предложения на финансовия министър да се върви към менажиране на сектора наздравеопазването отдавна са забравени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4984 |07.01.2010 Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка . 7| 4481 |06.01.2010 Дянков отряза магистратите от премии за 2009 . 22| 5704 |24.12.2009 Коледно Дянков обеща изход от кризата догодина . 0| 5087 |10.12.2009 НСИ ревизира прогнози на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads