Реклама / Ads
1| 6544 |28.01.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Малки банки слагат в джоба си големи трезори, задържайки лихвени нива

.
Макар и не толкова рязко, големите банки вдигнаха лихвите по кредитите си, след като през миналата година влязоха в сила рестриктивните мерки на БНБ. Малките трезори, в борбата за клиенти, задържат все още лихвените нива.
 

Първи през септември миналата година "Уникредит Булбанк", "Първа инвестиционна банка" и "Обединена българска банка" обявиха вдигане на лихвените нива. ОББ увеличи с 0.5% лихвата по ипотечните кредити в левове, при Уникредит "Булбанк" увеличението бе между 0,25 и 0,5%. След тях още две банки - "Пощенска банка" и "ДЗИ Банк", собственост на гръцката група "И Еф Джи Юробанк", увеличиха лихвите по кредитите си. "Повишаването на ОЛП през миналата година доведе по-скоро до номинално, отколкото до реално поскъпване на заемите", казаха за Frognews.bg от двете банки. Увеличението засегна само част от кредитите, тези обвързани с базисните лихвени проценти на Пощенска банка. Промяната на тези проценти бе в порядъка на 0.25% - 0.5% и е първата от близо две години насам, докато за същия период лихвените проценти в Еврозоната нараснаха няколко пъти по толкова. „Тъй като левът е тясно обвързан с еврото, този ръст следваше да бъде отразен рано или късно в цената на местните кредити”, казват още от банките. Ето защо в края на 2007 г. Пощенска банка повиши базисния си лихвен процент по потребителските кредити с 0.5%, а базисната лихва по жилищните заеми с 0.5% в лева и с 0.35% в евро. Пощенска банка направи промени и в лихвите по депозитите.

Малко по-късно "Банка ДСК" и "Райфайзенбанк" също увеличиха лихвените си равнища. "ДСК" увеличи с 0.5% лихвите по заемите за текущо потребление и ипотечните и жилищните кредити за граждани. В "Райфайзенбанк" увеличението бе в рамките на 0.25%-0.5% за различните продукти.

img_6970.jpg
 снимки Вяра Йовева

По-малките банки обаче, в борбата за клиенти, все още успяват да задъжат нивата на лихвите по кредитите си на предишните нива, което ги прави по-привлекателни за клиентите.   

"МКБ Юнионбанк" все още се въздържа от повишение на лихвите по отпусканите от нея кредити. При потребителските заеми лихвата е фиксирана за целия период. При ипотечните кредити за първата година лихвата е фиксирана, а след изтичането на този първоначален срок, тя се превръща в плаваща. По отношение на депозитите банката повиши на два пъти лихвите по тях в рамките на последното тримесечие. От средата на декември клиентите на МКБ Юнионбанк получават по-висока лихва по своите спестявания. Увеличението е средно с 10% и засяга стандартните депозитите във всички валути. Нарастването се отнася както за вложените средства на граждани, така и на фирми. При депозита в лева лихвата вече достига 5.25% за едногодишен срок, а в евро тя е 4,25%. По доларовите спестявания банката начислява 3% за година. ”Въпреки че все още сме в началото на 2008 г., може да се прогнозира, че настоящата година ще е на битка за привлечения ресурс. За това в най-голяма степен роля има глобалната финансова криза, която оскъпи ресурса, а същевременно направи и достъпа до него по-труден”, това казаха за Frognews.bg от банката.

Корпоративна търговска банка също няма да вдига лихвените си нива на този етап. За сега се въздържаме от тази стъпка, коментираха от банката пред Frognews.bg.

Лихвите по потребителските кредити в ПроКредитБанк също не са се покачили,  нарастване обаче има по депозитите. Вдигането на лихвите от големите банки може да накара кредитополучателите да рефинансират задълженията си от банките, запазващи засега по-ниски лихви въпреки рестрикции.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5582 |26.01.2008 Mодерна спасителна база ще изграждат на "Алеко" . 2| 5382 |25.01.2008 Хотели у нас се множат три пъти по-бързо от други страни в Европа . 0| 5582 |24.01.2008 Хванаха с подкуп шефове от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" . 0| 5669 |24.01.2008 Туристическият бранш се събира да подготвя новия сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads