Реклама / Ads
2| 5875 |15.05.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Малките централи поискаха оставката на министър Петкова и шефа на КЕВР

.
София Източник: БГНЕС
На протест пред Министерския съвет излязоха представители на малки централи, работещи с енергия от възобновяеми източници, с мощност под един мегават. Те настояват за преустановяването на двойния стандарт, който, според тях, ги поставя в неравнопоставено положение с големите производители. Протестиращите посочват, че заради тази практика многократно се завишава цената на тока.
 

Малките производители на ток от фотоволтаични съоръжения са недоволни, че и след последните промени в Закона за енергетиката остават тенденциозни по думите им разпоредби, които вече са довели 50 от фирмите до фалит. Възраженията им са срещу определянето на изкупните цени от парламента три пъти под себестойността на производството и против двойния стандарт при прилагането на определени текстове от закона, казва Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

 

„Да се спази действително правилно законът и да бъде приложен към фирмите, които действително имат двойно финансиране, тоест при тях се получават така, че те получават и преференциална цена, и са ползвали държавна европейска помощ за своето изграждане, а не, както тези малките по програмата за развитие на селски райони за разкриване на работни места“.

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи протеста на малките производители на енергия от ВЕИ като неоснователен. Законодателната промяна от 2015 година, срещу която се възразява, е била обжалвана и пред Конституционния съд, който я е отхвърлил. Петкова припомни, че фактическата ситуация с двойното финансиране от държавата и от еврофондовете е обсъждана многократно с протестиращите производители:

 

"Във връзка с извършен одит от страна на Европейската сметна палата беше констатирано това двойно финансиране на практика и бяха дадени указания за предприемане на съответните мерки в противен случай нямаше как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма – промяната в Закона за енергетиката и с на практика получаването на такава цена за тези производители, която съответства на разходите, които те са извършили, и има за цел да елиминира това двойно финансиране и това свръхпроцедиране, което те са получили".

Земеделските производители с ведомствени бензиностанции да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. Това предложение ще обсъждат министърът на икономиката Емил Караниколов и заинтересованите от закона страни.

 

„Процесът на фалити започна. Около 50 малки ВЕИ централи от общо 300 са фалирали. Проблемът се появи още през 2015 година, когато парламентът прие т.нар. „параграф 18“ от преходните заключителни разпоредби на закона за изменение и допълнение на Закона за енергията, с който трябваше да се редуцират цените на изкупуване на активна електрическа енергия от фирми, финансирани с европейски или национални схеми за подпомагане. Това е грешка, допусната от държавата, а не грешка, допусната от ВЕИ фирмите“. Това посочи в предаването „Преди всички“ Тихомир Тошев от Съюза на европейските производители на зелена енергия.

Протестиращите блокираха за кратко бул. "Дондуков" и до края на деня ще пренесат протеста си и пред НС и КЕВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11652 |24.04.2019 ЕК дала зелена светлина за прекратяване на договорите с ”американските централи” . 11| 6807 |16.11.2018 Мартин Димитров: Държавата е виновна за високите цени на горивата, удари малките бензиностанции . 2| 8294 |29.06.2018 Само във Фрог: Икономическа полиция „удря” малките бензинджии заради лобистки интереси . 12| 9652 |02.04.2018 486 млн. лв. взимат незаконно американските централи от българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads