Реклама / Ads
0| 6067 |23.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Масовата инвестиционна треска се пренесе и в зимните курорти

.
С наближаването на зимния туристически сезон масова треска отново завладя инвеститорите. Пак започна да се говори за редица нови проекти и подобрения в съществуващите курорти. Освен най-мащабния проект „Супер Боровец”, в момента се подготвят новости в Паничище, Пампорово, Трявна.
 

В Община Трявна например вчера се проведоха консултации за проект „Туристическа и ски зона Трявна“. Проектът обхваща територия с обща площ 451 хка, разположена в югоизточната част на природен парк “Българка”. В границите на туристическата и ски зона се предвижда да бъдат изградени само лифтови съоръжения за целогодишна достъпност, като не се предвижда изграждане на леглова база, се казва в съобщение, поместено на сайта на общината. За алпийски ски туризъм се предвиждат две писти с обща дължина 2 909 м с едновременен капацитет 802 скиори/час, две седалкови съоръжения с дължини съответно 1 601 м и 1 479 м с общ капацитет 3000 човека/час, едно влеково съоръжение с капацитет 800 човека/час. Планира се и реконструкция на пътната отсечка до туристически дом Българка и на пътя Плачковци - гара Кръстец и изграждане на необходимите за обслужване на зоната водопроводна, канализационна и други видове мрежи. Съгласно предвижданията на общия устройствен план легловата и обслужваща база ще бъдат съсредоточени в четири специализирани зони - зона с. Стоевци, зона Българка, зона Виканата скала (която включва съществуващия горски дом “Българка” с 40 легла) и зона гара Кръстец (където има туристическа спалня с 40 легла).

zima_1.jpg

Същевременно от екологичната коалиция “За да остане природа в България” се обявиха категорично против проекта, който според тях не е подходящ за развитие на 1 100 м надморска височина. Основните причини за това са, че в района от десет години няма снегозадържане, което прави строителството на ски курорт нецелесъобразно, съществуващи проблеми с водоснабдяването поради липса на достатъчно питейна вода, които биха се влошили след реализирането на мащабно строителство на ски съоръжения и леглова база, прахово и шумово замърсяване, ерозия, обезлесяване и още по-силно засушаване на целия регион, смятат местни жители и еколози.

Докато този проект е още в начална фаза то в Пампорово новият зимен сезон ще стартира с две нови писти и лифт. Ски трасетата ще се спускат от "Снежанка" и ще стигат до село Стойките, от центъра на което пък ще тръгва новият лифт. С него скиорите ще могат да се качват до хижа "Студенец" или пък да продължат към върха на телевизионната кула, откъдето тръгват почти всички писти.

От 1 октомври започна и есенната профилактика на съоръженията в курорта. Основно се разглобяват и подменят всички важни части на въжените линии. По-голяма част от лифтовете в Пампорово са на водещи в бранша чужди производители и резервните части за тях се внасят по поръчка директно от чужбина. Разширена с 2 км е и системата за изкуствен сняг. Ще бъдат монтирани и 11 нови оръдия. Така общо съоръженията ще станат 16. Основният проблем за осигуряване на изкуствена настилка си остава ниското ниво на микроязовир "Снежанка", който захранва водната система на съоръженията. Не по-назад в инвеститорските интереси е и курорта Добринище.

zima.jpg

Експерти от дружеството "Орбел дивелъпмънт" АД - инвеститор на проекта за изграждане на "Ски зона Добринище", се срещнаха в четвъртък вечерта с жителите на Добринище. Пред гражданите на планинското селище те обявиха началото на дейността си за осъществяване на проекта, след като на 26 септември т. г. дружеството, създадено за изграждане на ски-зоната, получи съдебна регистрация. "Орбел дивелъпмънт" АД е смесено дружество между австрийския инвестиционен фонд "Норема - холдингово туристическо дружество" и българската строителна фирма "Галчев инженеринг груп" АД, част от състава на "Галчев холдинг". Проектантският екип предвижда цялата територия на скизоната да обхване около 2 000 хектара с обща дължина на пистите и съоръженията около 22 500 метра. Около 6 км ще бъде дължината на многоместната кабинкова въжена линия, която ще тръгва от Добринище и ще стига до хижа "Гоце Делчев". От там към района около хижа "Безбог" и едноименния връх и останалите писти ще водят седалкови въжени линии. Около 13 000 м от пистите и съоръженията ще попаднат върху терени, държавна собственост, а около 9000 м - в общински терени. Новите писти ще бъдат с дължина около 19 км, сега съществуващите са около 6 800 м. Предвиждат се в зоната да има около 39 км туристически пътеки, както и условия за вело- и други форми на туризъм. Николай Галчев съобщи, че е осигурен финансов ресурс за осъществяване на проекта. Според предварителните изчисления ще бъдат необходими около 40 млн. евро за изграждане на кабинковата линия и останалите съоръжения и пистите. Партньорите по проекта са категорични, че ще се стремят към намаляване на параметрите на застрояване. Техните планове са хотелската част в различните зони на курорта да предлага общо около 10 000 легла, а застрояването да бъде основно в крайградската зона. Намеренията им са да се изгради своевременно и подходяща инфраструктура, както и да се запази уникалността на природата чрез спазване на европейските екологични норми. Желанието на инвеститорите е да се създадат също условия за нормален пазар на земята, от което местните хора да спечелят максимално. Frognews.bg

zima_2.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5296 |22.10.2007 300 евро средно харчат българите за почивката си . 0| 5556 |19.10.2007 Лукс и разнообразие в "Стройко 2000" . 1| 5272 |19.10.2007 Страх от режим на тока, спираме износа от 1 декември . 2| 5400 |19.10.2007 Британците луди по Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads