Реклама / Ads
4| 7283 |11.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Медийни магнати крият лицата си! Използват фирми за параван

.
Притежателите на вестниците „Преса”, „Стандарт”, „24 часа”, „Труд”, „Уикенд” трудно могат да се установят, сочи проверка на Фрог нюз. Собствеността на изброените медии се крие, като това се прави напълно законно. Когато се продават акции при АД-та с повече от един акционер, съдържателите им не се вписват в Търговския регистър. Затова само можем да предполагаме чии имена се свързват с фирмите, издаващи изброените медии.
 

Другият начин, с който медиите прикриват собственика си, е чрез т.н. „акции на приносител”. При него не се записва кой е техният първи притежател и се прехвърлят с просто предаване.

 

Характерно и за двата вида акции е лесното им джиросване и даването на право да не се оповестяват имената на новите стопани. В едно акционерно дружество поименните акции могат да бъдат заменяни с акции на приносител и обратно.

 

Притежателите на „Преса”, „Стандарт”, „24 часа”, „Труд”, „Уикенд” умело са се възползвали от пропуските в закона. Това се вижда с просто око.

 

Видно от Търговския регистър крайният собственик на „Преса” би трябвало да бъде сръбското дружество БОТСА ДДО. Съгласно последните публикувани материали в Регистъра обаче състоянието е следното:

·        Съгласно последното общо събрание, вписано в Търговския регистър, основен акционер с 99 % от капитала към 24.11.2014 г. на Интегрирани пътни системи АД е Евробилд проект ЕООД.

·        Едноличен собственик на капитала на Евробилд проект ЕООД е Юлинор ЕООД, което от своя страна е собственост на сръбското дружество БОТСА ДДО.

·        Почти е сигурно, че има прехвърляне на собствеността върху акциите от капитала на Интегрирани пътни системи АД между периода от 24.11.2014 г. до сега, която не е отразена в Търговския регистър, тъй като не е задължително при АД-та.

 

Последната публикувана информация за собствеността върху акциите на издателя на вестник „Стандарт” – ГМ прес АД е от 01. 08. 2014 г.:

·        Съгласно протокол от Общо събрание на акционерите от 01.08.2014 г., акционери са: Георги Василев Георгиев – 80 % и Галина Илиева Пенева – 20 %.

Възможно е към момента собствеността да е сменена.

 

Последната публикувана информация за собствеността върху акциите на издателя на вестниците „24 часа” и „Труд” – Про Нюз България АД е от 11.05.2015 г.:

·        Съгласно протокол от Общо събрание на акционерите от 11.05.2015 г., акционери са: Венелина Атанасова Гочева – 99 % и Димитър Маринов Димитров – 1 %.

 

Последната публикувана информация за собствеността върху акциите на издателя на вестник „Уикенд” – Ню медиа груп АД е от 02.10.2014 г.:

·        Съгласно протокол от Общо събрание на акционерите от 02.10.2014 г., акционери са: Мартин Радославов Златков – 98 % и Таня Минчева Бижева – 2 %.

·        Възможно е към момента собствеността да е друга.

 

Липсата на информация за собствениците на медиите дава възможност да се манипулира общественото съзнание. А това е убийствено за гражданите на една държава. Комисията за защита на конкуренцията също трябва да се вземе в ръце и да принуждава монополистите сами да разрушат монопола си. Това е структурата, която трябва да прилага закона в цялата му строгост и да инициира по надлежния ред необходимите законодателни промени, ако законът не им позволява да защитават в достатъчна степен обществените интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7195 |07.01.2013 Крият от Дянков лихвите в Русия . 29| 6178 |18.02.2012 Д-р Тренчев: Крият проблем с V-ти блок на “Козлодуй” . 4| 5928 |17.08.2011 Гърци и румънци "крият" пари в български банки . 6| 5149 |28.04.2009 250 българи крият над 21 млн. лв. доходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads