Реклама / Ads
5| 6138 |29.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Метрото удря такситата

.
Строителството на метрото облекчи придвижването на над 300 000 столичани, но удари такситата в София. Хора от бранша вече са притеснени, че новата отсечка от бул. "Цариградско шосе" до летище София ще предизвика още по-голям спад в таксиметровите превози.
 

И обяснимо - пътниците ще предпочетат да стигнат от и до аеропорта за максимум 1-2 лв. (за билети) с подземната железница, вместо да платят 10, че дори и над 20 лв. за такси, пише в. "Труд".

Пътуването ще бъде и доста по-бързо. От Централна гара до летището ще отнема около 20 минути, пресметнаха вчера от столичния "Метрополитен". При това - с прекачването от едната линия на другата при станция "Сердика". В задръстванията с кола времето за това пътуване е над 30 минути. От кв. "Лозенец" например до аеропорта ще се стига за 22 минути, а от жк "Младост-4" - за 13 мин. 

Метрото е и удобно за пътници с багаж - всички станции по втория лъч, а и повечето от старите, са оборудвани с асансьори и ескалатори, през които може да се пренасят куфари. Входовете на станциите също са съобразени за обемен багаж.

"С откриването на всяка метростанция пътниците ни намаляват. Съсипва се бизнесът", оплака се шефът на най-голямата браншова организация Съюз "Такси" Кирил Ризов. Кварталните стоянки, които се намират по трасето на метрото, вече замирали. Според Ризов така ще стане и с тези на летището след пускането на новата отсечка на подземната железница. Най-засегнати щели да бъдат двете фирми, които работят по договор с аеропорта - "1280" и "ОК Супертранс".

Шофьори обаче коментираха, че все още адреси за жк "Младост" имало, но след пуска на метрото намалели повикванията от жк "Люлин". Бизнесът на такситата и на ключовата метростанция при Централната жп и Централната автогара е намалял. Пътниците, пристигащи от страната, предпочитат метрото. 

"Който си е свикнал да се вози с такси, пак ще го прави", обнадеждени са таксиметрови водачи. Но цените на горивата и на поддръжката на колите стават все по-високи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6556 |21.10.2012 Метрото удари такситата . 6| 6276 |10.02.2012 Скъпите горива удрят първата спирачка на потребителския растеж! . 2| 20259 |29.05.2011 Линиите на метрото ще се пресичат на 3 станции в центъра . 2| 5804 |28.03.2011 Премиерът разреши проблема с цените на горивата чрез метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads