Реклама / Ads
0| 5241 |22.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Миков: Бюджет 2016 очертава по-малко държава в икономиката, в сигурността, в социалните мерки

.
Михаил Миков
„По-малко държава в икономиката, в сигурността, в социалните мерки в най-бедната страна в ЕС. И това очертава обективно, че страната ни се управлява от дясно правителството с десни мерки”. Така председателят на БСП Михаил Миков определи предлагания от управляващите бюджет за 2016 г. в предаването „Неделя 150” по БНР.
 
Той припомни, че първото нещо, което са направили сегашните управляващи, е да вдигнат данъка на работещите бедни. „408 лева на година бяха взети от управляващите от хората с минимални работни заплати – най-бедните българи”, подчерта той.

Лидерът на социалистите посочи също, че в предлагания бюджет намаляват средствата за държавните училища, за сметка на частните. „Всички тези мерки са подчертано десни, а присъствието на един или друг политик с ляво минало като част от управлението по никакъв начин не променя политиките на правителството”, каза също Миков.
 

Председателят на БСП припомни още как през последния ден на лятната сесия на НС по настояване на левицата е било прието решение, задължаващо правителството да предложи краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза. „Правителството умишлено се забави, за да може да формира бюджета, който да не засегане този крайно тежък проблем. Кой инвеститор ще дойде в държава, в която няма квалифицирана работна ръка, или работна ръка, която я няма въобще заради демографската криза. В подкрепа на думите ми ще посоча, че тази година 50% от децата от първи клас вземат помощи за деца за бедни семейства. Какво се случва с децата в по-горните класове?”, попита Миков. По думите му предложенията на правителството в областта на образованието не решават проблемите с невъзможността за създаване на работна ръка и справяне с липсата на грамотност на българското население.

 

Според Миков е възможно да се преразгледа кохезионната политка, включително и социалната, именно заради сигурността и опасността от терористични актове. Той продължи, че по този начин ще бъдат ударени най-бедните страни в Европа, които са с догонващо развитие като България. "И тук отново се връщам на бюджет, който очевидно разчита на евросредствата за развитие. А тези средства не могат да бъдат основни за развитието на една страна”, коментира той. 

 

Като сериозен проблем Михаил Миков посочи риска България да влезе в свръх дефицит, защото се теглят кредити, с които не се развива икономиката, а се финансира дефицита на страната. "Причината за това са липсата на приходи. Оказва се, че преизпълнението на бюджетните приходи е само за пред медиите”, категоричен бе той. Според него има и друг много сериозен проблем - външната задлъжнялост. "Темпът на нарастването й ни прави шампиони в Европа, а това може да доведе до сериозни финансови проблеми в страната", подчерта лидерът на БСП.

 

БСП предлага увеличаване на замразените социални плащания


Миков обясни и какво предлага левицата по отношение на бюджета. „Увеличаване отново на замразените социални плащания и онези наши 14 мерки в помощ на хората. Защото е ясно, че плоският данък усилва неравенствата и демотивира и свива перспективата на малките предприятия и служителите им”, каза председателят на БСП. Той увери, че тези мерки ще бъдат предложени от левицата в следващите дни и ще се акцентира върху бюджетните разходи, които да се насочат към активното население, при майките с деца, в сферата на образованието. 

 

Миков засегна и вътрешнопартийни теми , като обяви, че обновяването в партията е процес, който не е спирал през последната година, защото иначе няма как БСП да продължи да бъде левицата на България и автентичният представител на по-голямата част от българските граждани. „Продължава и прилагането на мерките, които набеляза НС на последното си заседание. Продължава оздравяването на партията, като текат процеси за уточнение кои искат да продължат да бъдат част от левицата и кои искат да си тръгнат, защото не виждат собственият си интерес през политиката на БСП”, каза също той.

 

Имаме достатъчно мотиви, за да сложим подписите си за отстраняване на президента

 

По отношение на исканата оставка на президента Росен Плевнелиев, председателят на БСП обясни, че е нужно да се обсъдят не само думите, но и действията му, и те трябва да бъдат квалифицирани според законите. „Ние имаме достатъчно мотиви, за да сложим подписите си под искане за отстраняване на президента. Последният пример за това е награждаването на Патриарх Вартоломей с орден от президента Плевнелиев. Очевидно той излиза извън предписаното от Конституцията – да бъде обединител на нацията, като представител на нашите интереси, като човек, който трябва да мисли за интереса на българските граждани и България”, обясни Миков. 

 

Според Миков групата около президента прави всичко възможно, за да има втора кандидатура за председателското място в ООН и да се попречи на Ирина Бокова, която е с безспорен авторитет и е със сериозни шансове да заеме този пост. „Когато се играе срещу тази кандидатура, се играе срещу България. Това е дребнаво мислене”, коментира Миков и допълни, че се прави нескопосан ПР на Кристалина Георгиева, при положение, че правителства в Европа приемат Ирина Бокова като подходящ кандидат за високото място. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4848 |19.11.2015 Гечев: Бюджетът за 2016 г. е израз на управленска немощ и абдикация на държавата от икономиката . 0| 5614 |05.11.2015 ЕК: В България ще има по-слаб икономически растеж и по-голям бюджетен дефицит . 5| 6584 |28.09.2015 Скандално! Министерства надхвърлили с милиард бюджетите си . 0| 5030 |04.08.2015 Държавният бюджет през юни на червено с 51,8 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads