Реклама / Ads
0| 8807 |03.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Милионер ипотекира имоти, "спасява" Свилоза

.
Милионерът Красимир Дачев, станал известен и с това, че преди няколко години си плати екскурзия в космоса, ипотекира всичките си лични имоти. Този ход бизнесменът предприел, за да осигури гаранции пред банките кредиторки и да получи разрешение от финансовите институции да започне производството на целулоза в Свищов.
 

Ипотекирал съм всичките си недвижими имоти в България и в чужбина за милиони, с което гарантирам възобновяването на производството на целулоза. Само жена си и децата не съм заложил, заяви пред медиите Дачев. Той обаче отказа да посочи на каква стойност е ипотеката на личните му имоти.

Красимир Дачев е мажоритарен собственик на "Свилоза" АД, чието дъщерно дружество е заводът за целулоза "Свилоцел". В отчета на икономическата група "Свилоза" АД пред Българската фондова борса се посочва, че необходимите средства за възобновяване на производството ще бъдат осигурени от продажби на активи, собствени средства на мажоритарния собственик и гарантирано с негово лично имущество.

През годината са съкратени десетки работници от обслужващите звена в "Свилоза". Но нямам намерения да освобождавам от работа хора от основното производство. За неработещ завод съм платил 4 млн. лв. заплати, така че ще направя всичко възможно през декември производството на целулоза да тръгне отново, заяви Красимир Дачев.

За деветмесечието на 2009 година “Свилоза” АД е отчело рекордна загуба от 32. 323 млн. лева. Продажбите на продукция са намалели с над 80 %, се посочва в доклада на икономическата група за периода, публикуван на сайта на БФБ.

От 4 февруари 2009 спря работа "Свилоцел", а 450-те му работници и служители минаха на половин работен ден за три месеца. Неплатени заплати за близо половин милион лева имат да получават работещите там, които не са получили 30 на сто от августовската, цялата септемврийска и октомврийска заплата, казва инж. Йордан Грозданов, изпълнителен директор на завода за целулоза. Той очаква да получи предписанията от Инспекцията по труда до кога забавените заплати трябва да бъдат изплатени.

"Свилоза" има затруднения по обслужването на заема от 28 млн. евро, който изтегли в края на 2005 г. от Европейската банка за възстановяване и развитие и "Норд инвест банк" за увеличаване на производството на целулоза. През март 2006 г. договорите за заемите са изменени и "Свилоцел" е включен като съполучател на финансирането. Очакваната стойност на проекта е 48,7 млн. евро.

Въпреки че сумата от финансирането е усвоена, сключените договори генерират значителен риск, заради условието всички текущи и бъдещи активи и имоти на дружеството да бъдат заложени като обезпечение в полза на ЕБВР и НИБ, посочи като най-сериозния финансов риск пред "Свилоза" изп. директор на групата инж. Михаил Колчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4960 |10.11.2009 349 БГ милионери залагат на авоари и евро . 1| 5344 |25.06.2009 Милионерите по света са оредели . 5| 5079 |06.08.2008 Очакваме застой в цените на столичните имоти, последван от спад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads