Реклама / Ads
19| 7585 |24.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Минчо Христов: ЕРП-та крадяха по 6 хил. лв. на ден

.
Доц. Минчо Христов
18 млн. лева за АЕЦ "Белене" са давани без разпореждане на Народното събрание. Прокуратурата поля българския народ със студена вода като не повдигна обвинения за тези пари, а даде само напразни обещания. Това е само върхът на айсберга. Ако се разрови още, ще мирише страшно, каза Иван Иванов от ДСБ в предаването "Лице в лице" по бТВ.
 
Енергетиката винаги е била златната кокошка на българската икономика и там винаги се е крадяло най-здраво. Българското общество абсолютно умишлено бе разделено на "против", и на "за" "Белене". Това е безсмислено като спор, защото няма как да се говори за модерна икономика без ядрена енергетика. Там се крадеше чудовищно, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.  

Бившият депутат Минчо Христов даде пример как се краде чрез консултантските договори. ЕРП-та крадяха по 5-6 хил. лева на ден чрез консултантски договори. Обидно ми е прокуратурата да казва, че има заведено производство срещу неизвестен извършител, когато имената се знаят, каза Христов.

Но хората в крайна сметка се интересуват как може да падне цената на тока. Всяка година за възобновяемите източници българите плащаме по 1 млрд. лв. на година. Предлагам правителството на Орешарски незабавно да предоговори цената на слънчевата или волтаичната енергия. В Унгария го направиха. Това е възможно като се обложат с допълнителни данъци производителите на възобновяеми енергии.

Той припомни, че само четири души бяха против приемането на Закона за ВЕИ при правителството на Тройната коалиция, с който се даде възможност на тези централи да усвоят огромни средства. Още тогава предупредих, че с тези текстове ще се вдигнат цените на тока за всички българи.

Иван Иванов го контрира, че това не е вярно, защото допълнителните такси са незаконни. Той заяви, че собствениците на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 са готови за предоговаряне на цените.

Иванов обясни, че ако се изгуби арбитражното дело има опасност да се разреши да се строи Белене, за да остане НЕК държавно предприятие, а не активите му да бъдат прехвърляни на "Атомспортекспорт".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6577 |22.05.2013 Харитонова: ЕРП-тата искат 40% поскъпване на тока, експертите на ДКЕВР дават 16% . 0| 5895 |03.04.2013 Излизат резултатите от проверката на ЕРП-тата . 16| 5891 |27.02.2013 Прокурори пoгнаха ЕРП-тата . 22| 6002 |29.02.2012 ЕРП-тата пак се пазарят за цените на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads