Реклама / Ads
3| 5185 |01.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Дянков "сбъдна" прогнозите на МВФ

.
Голям успех, е че прогнозите на Международният валутен фонд (МВФ) съвпадат с нашите. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на брифинг в МС, в което взе участие и премиера Бойко Борисов след приключилата мисията на МВФ у нас.
 

Борисов и Дянков са обнадеждени за шансовете, които има България за кандидатстване и влизане ERM-2. По думите им те значително са се увеличили и са станали доста по-реални след анализите и констатациите на мисиите на МВФ.

"Съобразяваме се с препоръките от световните финансови институции и искаме в световното финансовото семейство да сме образец, да сме най-дисциплинираните, и по този начин имиджа на българската държава да бъде изчистен“, заяви премиерът Борисов.

Няма още отговор на основата на анализ от БНБ, дали от банките гръцка собственост у нас, изтичат средства от депозити, към банките майки в Гърция, каза Симеон Дянков. Марак да има достатъчно причини за безпокойство, вниманието е добре да бъде насочи към БНБ, тъй като тя е регулаторът и предположи, че именно националната банка трябва да направи така, че депозитите, набирани у нас от гръцките банки – да останат в страната ни.

Дянков изрази известен скептицизъм за възможно нарастване на заплатите у нас през тази година. „Прогнозите на МВФ напълно съвпадат с нашите, което ще направи много трудна възможността през тази година да се увеличат заплатите в България”, каза той.

В началото на своето изложение финансовият министър заяви, че от МВФ са потвърдили прогнозата на правителството за икономически растеж през тази година. МВФ прогнозира растеж от 0,2%, а правителството - 0,3%. Нивото на инфлацията от 2,2% напълно съвпада между прогнозата на МВФ и на изпълнителната ни власт. Същото важи и за дефицита от 5,5% във външноикономическия баланс. Това според финансовия министър е още едно основание да сме оптимисти за кандидатстване и влизане в механизма ERM-2.

От финансовите институции са поздравили правителството за реформата в здравеопазването и са подчертали, че тя не е само фискална, а и реформа за подобряване на здравеопазването у нас.

Ана Михайлова, заместник-министър на финансите, на свои ред заяви, че след срещата с МВФ България остава като един от най-добрите примери в ЕС за финансова стабилност. Според нея имаме напредък към членството в ERM-2, определено като основен икономически приоритет на правителството, но България се нуждае от система за изход от паричния съвет.

Министър Дянков потвърди, че от януари до март тази година ударно ще се разплащат предишни задължения по европейски програми по забавеното ДДС и със строителния бранш. Но с МВФ са се разбрали, че допустимият дефицит на годишна база трябва да е до 1,8%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5153 |26.02.2010 Дянков точи брадви на контрабандистите . 4| 5479 |26.02.2010 Дянков не дава пари от бюджета за АЕЦ „Белене” . 12| 5164 |22.02.2010 ДСБ съзря 'конфликт' в ролята на министър Дянков . 8| 5895 |19.02.2010 Дянков пуска "Совите" в хазарта и търговията с акцизни стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads