Реклама / Ads
16| 6723 |12.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Греков: Необходими са 1 млрд. лв. за земеделците догодина

.
Проф. Димитър Греков, министър на земеделието и храните Източник: Булфото
Средствата, които трябва да се изплатят от европейските субсидии на земеделските производители са най-важното, което за момента е необходимо да бъде включено в актуализацията на бюджета за земеделие. Цялата сума, която трябва да се изплати на земеделските производители е около 558 хиляди евро или около 1 милиард лева за следващата година.
 

Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сутрешния блок на БНТ. Той поясни, че ако актуализацията на сегашния бюджет не се състои, под въпрос ще бъде разплащането на субсидиите за земеделските производители, тъй като парите няма откъде да дойдат и вероятно ще бъдат забавени.

Той допълни, че това е една голяма сума, „която в този бюджет не може да бъде планирана и изплатена". „Нашата, цел, идеята, която искаме да проведем е да дадем възможност на земеделските производители да получат малко средства, малко глътка въздух. Това е около 20-30% максимум до 50% от този 1 милиард, от 200 до 500 милиона лева", добави Греков.

Греков увери, че Министерството на земеделието е получило съгласие от големите търговски вериги да зареждат целогодишно плодове и зеленчуци местно производство. Осъществяването на идеята засега се препъва в производителите, които нямат готовност да се обединяват и да определят кой ще преговаря от тяхно име по конкретните условия за доставката.

Изискването на търговците е доставчиците им да имат финансови документи, сертификати за качество, опаковки. Договорено е част от тази продукция да се изнася и за други държави от ЕС, каза министърът.

Според земеделския министър прекупвачите са основната пречка за развитието на нашето селско стопанство. Затова според него фермерите трябва да намерят сили, да започнат да се обединяват и сами да си организират изкупуването.

С актуализацията на бюджета, която президентът Росен Плевнелиев върна за ново разглеждане в парламента, в земеделието ще влязат 15 млн. лв. За тютюнопроизводителите са предвидени 11.5 млн. лв., а за зеленчукопроизводителите - 3.5 млн. лв., съобщи министърът.

Реколтата от пшеница тази година е най-добра в сравнение с предишните 8 и това е една от причините зърното да се продава евтино. Въпреки че и цената на тока е понижена, минимално поевтиняване на хляба е възможно едва след 3-4 месеца, подчерта Греков. Той ще настоява в бюджета за следващата година да бъдат включени 70 милиона лева, с които да се покрият отстъпките от акциза на горивата за фермерите.

Министър Греков бе категоричен, че най-важното, което за момента е необходимо да бъде включено в актуализацията на бюджета са средствата, който трябва да се изплатят от европейските субсидии. В заключение министърът каза, че "няма да има такава възможност, ако не се състои актуализацията".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6215 |17.06.2013 Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет заради инвеститорите . 7| 7779 |26.03.2013 Министърът на транспорта: Лягам и ставам с БДЖ . 16| 6524 |22.03.2013 Министърът на земеделието: 90% от плодовете и зеленчуците ни са внос . 18| 7429 |25.03.2012 Министър Д. Добрев уволни шефа на БЕХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads