Реклама / Ads
0| 5333 |12.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър опрощава лихви, при платени вноски към НОИ

.
Тотю Младенов
На гражданите и фирмите, които имат задължения към НОИ и ги погасят до 30 юни 2011 година, натрупаните наказателни лихви ще бъдат опростени.
 

Това предвиждат промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), подготвени от Министерството на труда и социалната политика, съобщи министър Тотю Младенов.

Промените в КСО, които освен лихвената ваканция уреждат и основните моменти в пенсионната реформа, ще бъдат депозирани в парламента, преди депутатите да излязат във ваканция, и ще бъдат гласувани наесен.

”За нас е важно на хората, които дължат суми на НОИ, да дадем възможност да ги изплатят”, коментира Младенов.

Възможността да бъде платена само главницата без лихвата от 20% ще важи за задълженията, натрупани до края на тази година.

Става въпрос не само за осигуровки, но и за неправомерно отпуснати социални плащания, какъвто беше случаят с обезщетенията за майките, дали децата си на ясла.

Преди няколко седмици се оказа, че близо 900 майки трябва да върнат хиляди левове от обезщетенията си за гледане на дете на НОИ, тъй като децата им са постъпили в ясли.

По закон след навършването на една година на детето, майката може да продължи отпуска си по майчинство и да гледа детето си вкъщи, като й се полага месечно обезщетение от 240 лева. Ако преди навършване на двегодишна възраст обаче детето бъде настанено в детско заведение, на майката вече не се полага обезщетение.

Сега майките, чиито деца са тръгнали на ясла, а междувременно са получавали обезщетения, трябва да погасят задълженията си с лихвите. При положение, че се подготвя лихвена ваканция, те ще могат да се издължат по-леко.

Засега Младенов не разполага с данни колко пари биха се опростили от начислените лихви на бизнеса и на физическите лица.

Иначе относно задълженията им Младенов коментира, че майките трябва да върнат дължимите суми на НОИ.

“В България нали имаме закони, нали искаме да бъдем правова държава и хората да спазват закона? Как да обясним това на милионите българи, които спазват закона?”, посочи социалният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5757 |12.06.2010 Външният зам.-министър: "Набуко" е приоритет на България . 0| 5500 |18.05.2010 Министър и експерти дискутират енергийните проекти . 0| 5165 |27.04.2010 Министър Трайков открива бизнес форум в Тел Авив . 0| 5060 |23.04.2010 Конкурс по кулинария пред провал, министър спи на плажа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads