Реклама / Ads
0| 5186 |27.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Трайков открива бизнес форум в Тел Авив

.
Трайчо Трайков
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков e на официално посещение в Израел по покана на министъра на индустрията, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер, съобщиха от ведомството.
 

По време на визитата си в Тел Авив министър Трайков ще открие българо-израелски бизнес форум, в който ще участват 20 български и 50 израелски компании. Събитието е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Федерацията на израелските търговски палати. Очаква се на форума да бъдат представени възможностите за бизнес и инвестиции в България.

В рамките на визитата министър Трайков ще обсъди с израелския си колега Бен-Елиезер перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката и търговията. Предстоят също и среши на министър Трайков с израелския министър на националната инфраструктура Узи Ландау и с Ори Йогев - председател на Консултативния комитет на Националния икономически съвет към израелското правителство.

През последните години стокообменът между България и Израел се развива динамично. През 2009 г. той е на стойност 124.6 млн долара. За първи път през последните 10 години търговското салдо е отрицателно за България - минус 14.6 млн. долара. Водещо място в износа ни към Израел заемат нефтените масла, центрофугите, изделията от мед, мебелите, стъклените опаковки. Във вносната листа на България от от Израел преобладават нефтените масла, необработеното олово, инсектицидите, медикаментите, електроапаратите за комуникация и др.

През 2008 г. израелските инвестиции у нас възлизат на 29,4 млн. евро. През първото полугодие на 2009 г. те са в размер на 4,7 млн. евро.

Интересът на израелските туристи към България нараства заради добрите балнеолечебни програми в нашата страна. През 2009 г. България е била посетена от 106 356 израелски туристи, а 8568 българи са посетили Израел.

В бизнесделегацията, която пътува заедно с министър Трайков са включени представители на компании от енергетиката, IT технологиите, ВЕИ проектирането, туризма, производството на храни, телекомуникациите, електрониката, маркетинговото консултиране, инфраструктурния инженеринг и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5841 |26.04.2010 Фалирали бизнесмени обират банки . 0| 5077 |23.04.2010 Конкурс по кулинария пред провал, министър спи на плажа? . 0| 5035 |12.04.2010 Трайчо Трайков: България все още не е търговска марка . 0| 5062 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads