Реклама / Ads
2| 4867 |15.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министрите орязаха 426 млн. разходи

.
Министерствата са успели да намалят разходите си с общо 426 милиона лева от необходимите 900 милиона, каза финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Съвета по административна реформа.
 

До понеделник министерствата ще търсят начини за допълнително съкращение на разходите и ще представят нови доклади, които ще бъдат обобщени на заседанието на съвета във вторник. Очаква се обобщената оптимизация на разходите на министерствата да бъде разгледана на заседанието на Министерския съвет в сряда. Министърът изрази увереност, че до вторник постигнатата оптимизация ще бъде по-голяма.

Според Дянков, ако цифрата от 900 милиона лева не бъде достигната, ще трябва да се съкратят и някои от предвидените допълнителни харчове, като например за тютюнопроизводители или допълнителни инфраструктурни проекти, тъй като няма откъде да дойдат необходимите средства за тях. Ако съкращението на разходите е по-малко, съответно и допълнителното харчене трябва да е по-малко, отбеляза той.

От Министерството на финансите до днес са намерени начини за съкращение на разходите с 15.2 на сто. Финансовият министър посочи, че премиерът е приел идеята на синдикатите да няма съкращение в НАП и Агенция “Митници”, извън това, което вече е направено и отбеляза, че това е причината всички съкращения в МФ да стават в самото ведомство, което е довело до невъзможността до момента да бъдат достигнати необходимите 20 на сто оптимизация.

Съкращението на разходите в Министерството на физическото възпитание и спорта е 19,2 на сто. Съкращението на разходите в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерският съвет - около 20 на сто.

Като отличник Дянков определи Министерството на здравеопазването с предложена оптимизация от 22 на сто. По думите му административният бюджет на ведомството за тази година е общо 704 милиона лева, от които предлаганото съкращение е за около 160 милиона лева. Има доста министерства, които на този етап не са стигнали до цифра, която ме удовлетворява - Министерство на външните работи - 7,4 на сто, Министерство на културата - 2,7 на сто, посочи Дянков.

Оптимизация на разходите няма да има в агенциите към Министерството на труда и социалната политика, които се занимават с това по време на криза да сме сигурни, че не удряме социално слабите, посочи финансовият министър. По думите му разходите няма да се намаляват и в Министерството на отбраната, тъй като там “няма вече какво да се реже”.

Към момента предложената оптимизация от Министерството на образованието, младежта и науката е около 8 на сто, като делегираните бюджети не се пипат, уточни Дянков. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предлага до днес 12 на сто. Министерство на вътрешните работи предлага оптимизация от гледна точка на брой служители, заети там - с около 3000 души, което ще влезе в МС идната сряда, каза Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4719 |14.04.2010 Оптимизират разходите по бюджет 2010 . 1| 4825 |12.04.2010 Кабинетът свива публичните разходи . 12| 5053 |23.03.2010 Елитът да сподели кризата, като намали разходи . 0| 4646 |01.12.2009 Кабинетът стопирал дисбаланса в приходи и разходи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads