Реклама / Ads
7| 5138 |31.07.2008

Митинг на собствениците на земи в природен парк "Странджа"

.
Те застават зад идеята част от парка да бъде включена в регулация и строителството в нея да бъде разрешено при определени условия, което ще даде възможност на местните да реализират имотите си и да развият туристически бизнес.
Собственици на терени, попадащи в границите на Природен парк "Странджа", организират днес митинг в подкрепа на проекта на новия Общ устройствен план на община Царево пред МОСВ, съобщи Actualno.com.
Те застават зад идеята част от парка да бъде включена в регулация и строителството в нея да бъде разрешено при определени условия, което ще даде възможност на местните да реализират имотите си и да развият туристически бизнес. Инициативен комитет на собствениците изпрати във вторник уведомително писмо за намеренията си до Столична община, каквито са изискванията на закона.
За 31 юли, четвъртък, е насрочено заседанието на Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет за разглеждане на Оценката за съвместимост на проекта на ОУП. В заседанието ще участва и кметът на Царево Петко Арнаудов.
"Мястото ми е там, длъжен съм да защитя интересите на хората от общината, особено след като през последната седмица представители на различни организации тенденциозно разпространяваха погрешна информация за параметрите на новия ОУП", заяви Арнаудов.
Цифрите и данните, които ще бъдат обсъждани в четвъртък, са оповестени от месец в сайта на общината. Те опровергават твърденията за 100-процентово застрояване на ПП "Странджа".
Какви са точните параметри? От новопредложена за урбанизиране територия - 6 917,3 дка, 4 898 дка попадат в границите на парка. Това е едва 1,36 процента от територията на ПП "Странджа" в границите на община Царево. Площта за застрояване ще бъде дори под 1 процент, тъй като част от терените в регулация ще се използват за инфраструктурни проекти.
Плътността на застрояване - между 20 и 30 процента, намалява още повече процента на действително застроените земи в рамките на парка. Общинската администрация е на мнение, че във всичките си изявления противниците на новия ОУП използват само популистични фрази, а не точни аргументи.
Проектът е съобразен със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и гарантира нискоетажно строителство с много зелени площи. В него са включени: 11 вилни зони - с общата си площ 4 574 дка, 3 нови ваканционни селища - обща площ близо 400 дка - в землищата на Ахтопол и Варвара, 15 плажа с обща площ 530 дка /те попадат в Зона А и в тях строителство не се предвижда/. Природните дадености поставят община Царево на второ място след община Несебър по пясъчна ивица. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви 0| 8933 |30.07.2008 . Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви 0| 5408 |30.07.2008 . „Иберия” и „Бритиш Еъруейз” планират сливане 1| 4787 |30.07.2008 . Находчиви безработни нарамиха металотърсачи и хукнаха към морето 1| 10228 |29.07.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО