Реклама / Ads
0| 11202 |29.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Младен Мутафчийски: Бизнесът иска Божков, а не Будьони

.
Младен Мутафчийски Източник: Вяра Йовева
Хората във властта трябва да се пазят от височинната болест като от свински грип. Да не се страхуват от критики и да действат прозрачно, смята известният бизнесмен.
 

- Г-н Мутафчийски, сигурно сте доволен, че старото правителство си отиде. Имахте спорове с бившия министър Петър Димитров за инфраструктурата на Слънчев бряг?

- Не е въпросът дали аз съм доволен. Избирателите пожелаха да има нови управляващи и посочиха кои да бъдат. Петър Димитров бе недоразумение. С действията си вредеше на държавата и на всички данъкоплатци. Неслучайно си спечели прозвището Мистър Гаф. Искаше да прехвърли безвъзмездно инфраструктура от Слънчев бряг на община Несебър – 300 дка златни терени. Без мотив, просто защото така му диктува нечий интерес. Това беше нашият спор. А заслугите му за дереджето на „Кремиковци”, газовата криза, скандалите около наш дипломатически имот в Москва и др. сами говорят за положителния ефект от неговото отсъствие във властта.

- Какви са очакванията ви от новото правителство?

- Като на всеки бизнесмен: да се създадат нормални условия за правене на бизнес, особено в сферата на туризма. Вярвам, че това ще е приоритет за новата власт.

- Бойко Борисов заговори за спешно дострояване на магистрали, за прозрачност в управлението и сделките. Защо такова говорене се приема като новост?

- И други са имали в икономическите си програми добри намерения, но наличната инфраструктура показва, че изпълнението им е нулево. Случило се е нещо, което ни е лишило от добри неща. На г-н Борисов ще му е много трудно, защото поема нещата, когато те са достигнали границата на обществена търпимост. Вижте какво става по пътищата към морето. Ако има пътен ад - той е тук. А пари чувам, че има, както и фирми, които да могат да построят тези бленувани пътища. Много българи и сега не вярват, че е възможно да заприличаме на нормална европейска държава, защото бяха лъгани и баламосвани години наред. Време е да скъсаме с бизнеса по будьоновски. Спомнете си безумното решение на Сталин по време на войната да хвърли конницата на Будьони срещу германските танкове... Коне и саби срещу 50-тонни чудовища... Ще ни спасят модерно мислене и решителни действия.

- Българските фирми конкурентни ли са на западните, бизнесът ни има ли шансове срещу кризата?

- Разбира се има много неща, които трябва да се направят. Няма да се спирам на тях, защото в програмата на ГЕРБ те са посочени. Подсказват ги и различни бизнес структури. Други политически сили също заявяват воля в тази посока и обещават подкрепа за правителството. Важното е да не се губи време, да се спазват правилата на Европа, да се действа държавнически – открито и ясно. Има български фирми, които са в състояние да печелят и реализират мащабни проекти. Трябва да им се даде шанс, възможност. Вижте какви структури създаде Васил Божков, които не отстъпват на нито една международна корпорация. При него работят изтъкнати специалисти по инфраструктурни проекти, икономисти, юристи и т.н. Давам него за пример, но има и други колеги с възможности. В синхрон с държавното управление бизнесът може да постигне така желаното измъкване от дъното на Европа.



- Преди години имахте „спорове” с Лидия Шулева като министър, след това с Петър Димитров. Да не сте човек, който обича да се заяжда с представители на властта?

- Те нали са слуги на народа, защо да не им казваме кривиците. Не е обидно да посочваш на някой къде греши. Обидно е да мислиш, че знаеш всичко и си недосегаем. Височинната болест е много опасна и е по-заразна от свинския грип. Ваксината е да чуваш общественото мнение. Когато някой върши очевидни несправедливости, като споменатите бивши министри, да мълчиш е отказ от гражданска позиция. Свободният човек може и трябва да критикува и да носи на критика. Чувството, че си последна инстанция е пагубно.

- Как върви туристическият сезон?

- Не е било лесно и досега. Може би има някакъв спад, но не толкова кризата е виновна за него. Туризмът ни не може да излезе от омагьосания кръг на посредствеността. Продаваш лоша услуга и продукт, а искаш големи печалби. Няма как да стане. Няма магистрали и пътища, а искаш туристи да обикалят страната и да се снимат пред паметници на културата, които пък са потънали в бурени и коприва. Бизнесът с право очаква новата власт да му подаде ръка, но и сам трябва да си помогне. Черният хайвер е вкусен, когато е изкаран с ум и труд.

- Имате рожден ден на 30 юли, какво си пожелавате?

- Тази седмица празнуват още и бизнесмените Борислав Дионисиев и Васил Божков. Пожелавам им много успехи, здраве и подходящи подаръци. Сещам се за една случка с Хемингуей. Пожелали му за рождения му ден много щастие, а той отговорил: „Щастие е да си здрав и с къса памет!”. Май и за мен се отнася... 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5640 |29.07.2009 Бизнесът у нас завладян от траен песимизъм . 4| 7842 |26.06.2009 Младен Мутафчийски: Министър Димитров с пореден гаф за Слънчев бряг . 0| 8249 |20.06.2009 Мл. Мутафчийски: Икономическият министър иска да ни изработи предизборно . 0| 5756 |24.05.2009 "Майкрософт": Бизнесът не трябва да съкращава разходи за ИТ в условията на криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads