Реклама / Ads
13| 5041 |09.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Младенов набеди бизнеса за осигуртелните вноски

.
Тотю Младенов
Бизнесът не изпълни ангажименитете си докрай, като досега не е отговрил с откриването на повече работни места и по-голама събираемост в замяна на намаляването на осигурителното бреме. По този начин се стигна и до решението за повишаване на осигурителните вноски. Това заяви социалният министър Тотю Младенов по Дарик.
 

Той подчерта, че вече седми месец нивото на безработица от февруари 10.26 процента до края на септември 9.03 процента - 45 хиляди безработни по-малко. В същото време в НОИ отчитат 100 хиляди осигурени лица по-малко. Какво означава това?, попита министърът.

Вярно е, част от хората отидоха да работят в чужбина, но една друга голяма част отидоха в сивата икономика. Ето го нарушаването на договора. Когато държавата прави едни стъпки за това бизнесът да стане по-конкурентоспособен, да има повече работни места и да има по-голяма събираемост, и когато това не се случва, се търсят други мерки, за да се компенсира това явление”, добави Младенов.

Според него в бизнеса явно са надделяли тези, които са неизрядните, и страдат изрядните. Младенов призова изрядните работодатели, да ходят при него и да му дават списъци с нелоялните фирми в своя бранш. За тези, които укриват осигуровки, се предвижда криминализиране на деянието, по което вече имало консенсус между синдикати и работодатели.

„ГЕРБ не се е уплашил. ГЕРБ извървя своя път и е вече на финалната права”, заяви министърът, имайки предвид усилията за реформиране на пенсионната систхема. Партията обаче наследила тежък дефицит в системата и се сблъскала с непримиримостта в позициите на синдикати и работодатели. Затова и диалогът по темата се проточил цяла година.

„От няколко дена вече има коренно нова ситуация, която вече ни дава възможност ние, чрез повече приходи в осигурителната система, ние да направим така условията за пенсиониране, че да ги разсрочим във времето и да не бъдат толкова болезнени за хората. Ето тук е разковничето”, обясни социалният министър.

Той не се ангажира с размера на нарастване на осигурителната вноска, като посочи, че то може да е с 1.5, 2 или 3 процента и че изчисленията продължават.

Преговорите със синдикати и работодатели продължавали поотделно и в събота, като надеждата била до края на деня те да бъдат събрани на една маса за намирането на компромис. Този компромис трябва следващата седмица да влезе в Министерския съвет чрез бюджета за държавното обществено осигуряване за 2011 г. и промените в Кодекса за социално осигуряване.

Министърът съобщи, че целта е чрез нарастването на осигурителните вноски и целия комплекс от мерки до 2015 година да бъде ликвидиран дефицитът в пенсионната система. От 2016 година се предвижда да започне повишаване приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата за определяне размера на пенсиите.

В резултат на това се очаква до 2025 година коефициентът на заместване на дохода да достигне 65%, тоест, при заплата от примерно 1000 лева да се получава 650 лева пенсия.

В момента продължава да се спори дали от 2012 г. или от 2014 г. да започне покачване на осигурителния стаж за пенсия с по 4 месеца на година. От 2021 г. пък ще започне покачване на възрастта за пенсиониране с по 6 месеца на година и за мъжете, и за жените до нейното достигане 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Младенов обеща същевременно, че до края на мандата си ГЕРБ ще изпълни обещанието си и ще намали с 5 на сто осигурителната вноска, когато предприеманите в момента мерки доведат до по-голяма събираемост от осигурителни вноски, по-голяма заетост и по-високи доходи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4983 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 2| 5446 |28.09.2010 НАП прибра 80 млн.лв. от здравни вноски . 24| 7174 |20.09.2010 Т. Младенов: Какъв е този работодател, който не може да плати 270 лв.? . 4| 5525 |16.09.2010 Младенов: Ще се боря докрай за по-висока минимална заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads