Реклама / Ads
7| 5272 |02.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т.Младенов: Вдигаме пенсионната възраст плавно, няма да отстъпим

.
Тотю Младенов
От 1 януари 2012-а пенсионната възраст се вдига с по четири месеца в следващите три години. Ние се вслушахме в гласа на хората от митинга и правим това плавно, което бяхме предвидили за година и повече няма да отстъпим. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в сутрешния блок на Би Tи Ви.
 

 

 Нещата не са приключили, заканиха се на свой ред синдикалисти.

Младенов обясни, че с тази стъпка през 2017 г. осигурителният дефицит ще намалее с 2.67 млрд. лв., а през 2020 г. сумата ще достигне до 6 млрд. лв. По думите му липсите ще намалеят за сметка на увеличението на пенсиите. От 1 януари 2014 година пък ще падне таванът за новите пенсионери и така те ще могат да получават месечни суми в зависимост от осигурителния си принос. За останалите ограничението за максимум на пенсията ще отпадне постепенно.

Младенов беше категоричен, че при протест с други искания няма да има повече компромиси.  Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов обаче заяви, че социалният министър трябва да бъде наясно, че нещата няма да приключат така. „Вече е късно за предложения. Ние ги направихме и те бяха разписани, но едно човече реши да си угоди на нарцисизма – Симеон Дянков, който седеше на чучело на площада”, заяви той.

„Ние много държим на социалния диалог, обаче не по този начин. Не може премиерът да идва в тристранката по искане на синдикатите и те да казват, че това е несериозно. Европа се тресе, икономическите проблеми се пренасят и в БГ. Ние правим всичко възможно да гарантираме пенсиите, да предложим повече работни места. Какво ще помогнат тези стачки на хората, на бизнеса?”, отговори министърът.

По отношение на нереалните инвалидни пенсии Младенов заяви, че проблемът ще се реши, след като ТЕЛК-овете минат към НОИ, което се очаква да се случи от средата на другата година. Другите липси в осигурителния бюджет се очаква да се попълнят с криминализирането на укриването на осигуровки. Предвижда се този текст да бъде записан в Наказателния кодекс от началото на 2012-а.

Тотю Младенов коментира и изказванията на премиера, който го определи като тигър и дори му вдигна жълт картон: „Не се обиждам. Ние сме един екип и аз правя всичко възможно да си върша работата. Аз съм поел ангажимент и искам да си свърша работата добре”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5366 |27.11.2011 Т.Младенов: Ще търсим консенсус за пенсионната реформа . 60| 8768 |08.06.2011 Дянков изненада пенсионерите: Вдигаме ви пенсиите, но не на всички! . 36| 5785 |23.03.2011 Вдигаме "Белене" с френски турбини? . 5| 7158 |01.11.2010 Пенсионната реформа стигна до "финалната права"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads