Реклама / Ads
4| 5668 |05.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мобилните оператори "изгубиха" 22% от абонатите си

.
Намаляха клиентите на мобилните оператори. Източник: Вяра Йовева
Близо 22% от абонатите си "изгубиха" общо трите мобилни оператора в резултат на задължителната регистрация на предплатените SIM карти, показват резултатите към 4 януари.
 
Резултатът ще е по-нисък в края на месеца, когато изтича крайният срок за това. От "М-тел" и "Глобул" не коментираха как регистрацията ще промени броя на абонатите, а говорителят на "Виваком" Румяна Якимова каза за "Дневник", че проникването на мобилната телефония ще спадне с 20%.

Потребителите на мобилни услуги, които не са регистрирали своите предплатени SIM карти, от вчера са с блокирани изходящи повиквания и изпращане на sms-и. Поправката задължи мобилните оператори да регистрират имената и единните граждански номера на всички свои предплатени абонати в срок от три месеца.

Към 4 януари около 39% от абонатите на ваучер на "М-тел" вече са регистрирали своите SIM карти, съобщиха от най-големия български мобилен оператор. Това прави около 880 хил. от 2.2 млн. активни предплатени карти. Това означава, че малко повече от 1.3 млн. SIM карти на "M-тел" са с блокирани изходящи обаждания.

"Глобул" са регистрирали 50% от своите предплатени клиенти, което отговаря на 900 хил. от 1.8 млн. SIM карти. Най-висок е резултатът на "Виваком" - 70%, или 280 хил. от 400 хил. предплатени SIM карти. Вероятната причина е, че бившият държавен телеком дава безплатни минути на новозаписалите се клиенти. Данните от трите оператора показват, че общият им брой абонати е 10.5 млн., а досега 2.3 млн. предплатени карти са блокирани.

Регистрацията продължава до 31 януари, след което услугата ще бъде напълно блокирана за хората, незаявили своите лични данни. Чужденците, които пребивават постоянно в България, се регистрират с име, постоянен адрес и личен номер на чужденеца. Хората, които само посещават страната ни, пък трябва да впишат своето име, адрес и номер на паспорт.
От "М-тел" и "Глобул" не прогнозираха колко предплатени потребители ще успеят да се регистрират до края на месеца. Представител на "Виваком" обясни, че очаква 7% над сегашното ниво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5336 |19.11.2008 Руски туроператори на бойкот срещу българския визов център . 3| 4913 |07.10.2008 Туроператори обсъждат сезон 2008 в Несебър . 1| 5227 |20.09.2008 Български и гръцки туроператори ще обсъждат интереса ни към техните курорти . 2| 7406 |13.02.2008 Туроператори и инвеститори се събраха на Панаира на туризма във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads