Реклама / Ads
5| 13165 |23.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Модерни зимни пързалки никнат като гъби из цяла България

.
Кънките на лед вървят от 3 до 5 лева, а десетки пързалки очакват и тази зима почитатели в различни градове на страната. Масово текат приготовления за откриване на зимните съоръжения, някъде вече работят с пълна сила.
 

Даниела Георгиева

В София традиционните закрити съоръжения вече очакват своите посетители. Любителите на леда могат да му се насладят на пързалката в „Зимния дворец" всеки ден от 18,30 часа до 20,00. В събота и неделя съоръжението е открито за свободно пързаляне от 11,30 до 13,00, както и от 17 до 18,30 часа. Цената на удоволствието е 4 лева, а кънките под наем струват 3 лева.

В Спортен комплекс „Славия" също очакват посетители в събота и неделя от 11,30 до 13,00 часа и от 18,30 до 20,00 часа.  Там цените са: 5 лева за вход и 3 лева за кънки.

И тази зима софиянци ще могат да се забавляват на откритите пързалки зад НДК, на езерото „Ариана" и при Народния театър. Това казаха от Столична община за Frognews.bg. Все още обаче е рано за откриването им ,казаха още от ведомството.  Въпреки това подготовката тече като „Ариана" ще заработи от първи декември. Цялото езеро ще бъде замръзено и превърнато в най-голямата ледена пързалка в града с площ от 1200 кв. м. Изпълнителят на проекта е BVG Cinema. Фирмата е закупила 500 нови кънки, а ползването на чифт от тях ще струва по 3 лв. на час, както е н другите места. Ще бъде изградено специално Коледно градче от няколко къщички с прекрасна украса. В тях ще се продават курабийки и сувенири. Ще има и допълнителни изненади около новогодишните празници.

Перничани също вече имат своята зимна ледена пързалка. Още в началото на миналата седмица те обуха зимни кънки и се пуснаха по ледената пързалка на площад Кракра Пернишки. Пързалката е сглобяема и ще остане в града до края на февруари. Тя ще работи всеки ден до 22 часа, като може да поеме до 200 души. Два лева е цената на един час ледено удоволствие. Наемът на кънки е левче за час. Децата до 9 г. ще се пускат само с придружител.

Във Велико Търново от началото на ноември местното население вече се радва и на своята пързалка. Тя се намира на зелените площи пред Медицинския колеж. Софийската фирма „Леден свят" е изградила съоръжението. Пързалката ще функционира до март, но според интереса на великотърновци може да стане постоянно функционираща.

Тя е от открит тип с площ от 600 кв.м. и може да работи при температура до плюс 12 градуса. След демонтажа й има възможност да се използва като комплекс за скейтборд.

Така след 8 години във Велико Търново отново има ледена пързалка. Старата пързалка бе направена в края на 70-те години и работи до 1999 г. Тя вече не съществува.

img_9061.jpg
снимки Вяра Йовева

Има евентуални планове фирмата „Леден свят" да изгради подобни съоръжения и в Шумен и в някои други градове , но заради месните избори преговорите са се забавили и начинанието може да остане за следващата зима.

Във Варна също откриха първата ледена пързалка, която се намира в спортно-развлекателния комплекс в кв. „Младост". Тя е с размери 20 на 30 метра и се простира на етажа за забавления в местния мол. Инвеститорите на проекта "Интерсервиз Узунови" АД са избрали най-модерната технология, която позволява поддържането на идеална ледена повърхност през цялата година.
Теренът на пързалката е разположен на 28 метра височина и е изцяло остъклен, което открива панорама към целия град. Проектът предвижда да бъдат наети учители по хокей и фигурно пързаляне. Ще бъдат създадени школи, които на един по-късен етап да организират турнири.

Предвидено е пързалката да има работното време на кината и заведенията. Това ще осигури на гостите и жителите на Варна не само атракцията от карането на кънки след плажа, но и възможността да организират вечерните си срещи на леда по американски. Кметът на Варна каза преди време, че ще започне изграждането на допълнителни паркинги и подходи до един от блоковете, който е в непосредствена близост до атракционния парк.

До края на месеца се очаква да бъде готова и ледената пързалка в Банско.

Новото спортно съоръжение се изгражда със средства на акционерното дружество "Юлен" - концесионер на ски зоната в Банско, и ще е сред най-големите пързалки в България.

Общинската управа планира в града да бъдат изградени още четири нови спортни площадки и многофункционална зала с 5 000 места, които в момента се проектират.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5220 |13.11.2007 Новогодишните резервации в зимните ни курорти вече са попълнени наполовина . 3| 5548 |05.11.2007 Стартират проверки за качеството на услугите в зимните курорти . 0| 5570 |05.11.2007 Стартират проверки за качеството на услугите в зимните курорти . 0| 6068 |23.10.2007 Масовата инвестиционна треска се пренесе и в зимните курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads