Реклама / Ads
0| 5382 |18.04.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Момчил Неков пита Бойко Борисов за визите за САЩ и Канада

.
Момчил Неков
Българският евродепутат Момчил Неков изпрати въпроси до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на външните работи Даниел Митов във връзка с решението на Европейската комисия да не предлага въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада въпреки задължението ѝ да стори това. Той отправи също така въпрос до Еврокомисията относно законосъобразността на нейните действия, които са против интересите на България.
 

На 12.04.2016 г. изтече срокът, в който трети страни, чиито граждани пътуват безвизово в ЕС, трябваше да премахнат визите за всички граждани на Съюза. Тъй като САЩ и Канада не са поели конкретен ангажимент за това, Европейската комисия е длъжна да предложи въвеждане на визи за 12 месеца за гражданите на двете страни. Това изисква регламент от 2013 г. , целящ постигане на пълна визова реципрочност на ЕС с трети страни. Румънското министерство на външните работи реагира светкавично и заяви, че ще трябва да се преразгледат отношенията ЕС-Канада, докато не се постигне безвизов режим за румънските граждани.

 

Неков се обърна към българския министър председател и към първия ни дипломат за позиция на българското правителство относно решението на Комисията да не ни защити пред САЩ и Канада. Той също така попита каква би била позицията на правителството, ако не се постигне безвизов режим преди потенциалното влизане в сила на икономическите споразумения със САЩ и Канада, по които преговорите текат.

 

Българският евродепутат изпрати и въпрос с приоритет до Европейската комисия относно законосъобразността на нейните действия. Комисията подаде жалба в Съда на Европейския съюз срещу регламента изкискващ от нея да предложи механизъм за въвеждане на визи за граждани на трети страни, ако няма реципрочност. Съдът потвърди на 16.07.2015 г. това нейно задължение, от което произтече и нуждата до 12.04.2016 г. да предложи въвеждането на въпросните визи. Комисията не изпълни това решение, с което на практика абдикира от прилагане на собственото си законодателство, което от своя страна беше в интерес за България.

 

Визовата политика е една от чувствителните теми във връзка с предстоящите споразумения с Канада и САЩ. Според Момчил Неков, ако не се постигне безвизов режим за българи, има реална опасност за ограничаване на икономическите интереси на страната ни. „Не може да се говори за свободна търговия, докато гражданите на едната страна имат право на свободно движение, а гражданите на другата страна не" допълва българският евродепутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5209 |01.04.2016 Eвродепутатът Неков против изсичането на чинари в Силистра . 1| 5274 |18.02.2015 ЕК започва консултации за изграждането на единния капиталов пазар . 16| 6752 |22.10.2014 Докладът на одиторите сочи 4 млрд капиталов недостиг в КТБ . 0| 5428 |17.09.2014 Увеличен е капиталът на Фонд ФЛАГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads