Реклама / Ads
1| 4494 |31.01.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Момчил Неков защитава родните пчелари от украинската конкуренция

.
Евродепутатът внесе поправка по законодателен текст за ограничаване на квотата за внос на украински мед. Български пчелари се оплакаха, че заради евтиния, но некачествен мед от Украйна имат нереализирани продажби за миналата година и са притеснени от икономическия натиск.
 

От 1.1.2016 е в сила споразумение за свободна търговия с Украйна, според което някои украински продукти, включително и пчелен мед, могат да бъдат внасяни без мито в ЕС. Квотата за меда е 5 000 тона годишно. Европейската комисия предлага от тази година да се увеличи вноса на някои селскостопански продукти с 50 до 100%. За меда предвиденото увеличение е с 3 000 тона годишно. Това означава, че в близките години Украйна ще може да внася безмитно в ЕС 8 – 9 000 тона мед годишно.

Момчил Неков, подкрепен от румънски и френски евродепутати се противопостави на предложението за увеличаване на квотите и внесе поправка квотите да останат непроменени. „Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче, аз съм на мнение, че приоритет в нашата политика трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци.
 
Пчеларите в моята страна България сигнализират, че вносът от Украйна подкопава родното производство, като миналата година е имало хиляди тонове неизкупена продукция. Също така цената на крайния продукт е паднала с близо 25% на годишна база. В тази връзка не съм сигурен, че увеличаването на квотата за украинския внос е стъпка в правилната посока и разчитам на вашата подкрепа за изменение в предложения текст”. Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони, аргументирайки внесената от него поправка квотата да не се увеличава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4709 |27.01.2017 Успех за родните сноуборд надежди в пети кръг от Световния сноуборд тур за деца и младежи . 2| 5627 |25.10.2016 Неков: Канада е 5-та по ГМО в света - ако подпишем с нея, продуктитe ще дойдат и тук . 0| 4704 |02.09.2016 Над 4 млн. лева държавна помощ за пчеларите за 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads