Реклама / Ads
0| 4958 |21.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Moody's: България губи доверието на инвеститорите

.
Все още има възможност България да повиши кредитния си рейтинг в следващите месеца, въпреки обявените наскоро данни за по-големия дефицит у нас през 2009 годино. Това обявиха експерти от Рейтиноговата агенция Moody's.
 

Припомняме, че в края на януари агенцията повиши перспективана на рейтинга на България от стабилна към положителна.
В момента обаче оценката на страната ни е Baa3. За да стане с една степен по-висока, трябва да се извърши фискална консолидация, която да стабилизира дълговото бреме на правителството. Необходимо е и икономиката отново да тръгне по пътя на стабилния растеж, посочват от Moody's.

От агенцията припомнят, че наскоро правителството заяви, че бюджетният дефицит у нас през 2009 г. е бил 3.7% от БВП вместо 1.9%, които бяха обявени по рано. Очакванията на финансовото министерство е дупката в бюджета за 2010 г. да бъде отново около 3%, вместо по-малкя дефицит, заложен в бюджета за тази година.

Независимо от тези данни, все още е възможно кредитният рейтинг на България да бъде повишен с една степен до Baa2, посочва Кенет Орчард, вицепрезидент в Moody's Sovereign Risk Group. От рейтинговата агенция уточняват, че страните с рейтинг в диапазона Baa1 - Baa3 имат бюджетен дефицит межди 5.9% и 4.9% от БВП.

Орчард посочи, че сериозната възходяща ревизия на бюджетния дефицит е довела до загуба на доверие във фискалната прозрачност на страната ни, както и на достоверността на статистическите данни. И заради това на правителството е необходимо известно време, за да възвърне изгубеното доверие.

От Moody's отбелязват отново, че ситуацията в Гърция може да доведе до последици за българската икономика, заради силните връзки между двете страни особено в банковия сектор.

В тази връзка от рейтинговата агенция очават икономическият ръст в страната ни да бъде отрицателен и през тази година, което ще направи управлението на бюджета още по трудно. България има третото най-ниско такова съотношение в ЕС, като средният матуритет на дълговете е 7 години, което е предпоставка за стабилност при плащанията на задълженията.

Според Moody's показателите на страната ни ще останат стабилни, като съотнощението дъргавен дълг/брутен вътрешен продукт ще остане под 20% и през 2010 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6419 |21.04.2010 България разчита на търговски бум, за да се измъкне от кризата . 0| 11805 |19.04.2010 България продължава да гледа към ERM ІI . 0| 5013 |16.04.2010 България притежава потенциал за целогодишен туризъм . 26| 10023 |14.04.2010 К. Парамов: Юпитата разбраха колко жестоко са ощетили България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads