Реклама / Ads
23| 11005 |02.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На море с хазяйки; в Гърция и Турция - по-евтино за българина

.
Въпреки финансовата криза, българските курорти задържат високите цени и пращат нашенеца в Гърция и Турция, където същите хотелски услуги му струват по-евтино. Масово почиващите се преориентират към частни квартири, където отпуската е в пъти по-евтина.
 

“Морето се оказа до колене,
на всичко западнякът е готов.
Продава той парите си зелени
за тези със лика на Димитров.”


Така НЛО успя да опише с песен летуващите у нас чужденци в зората на демокрацията. За жалост днес виждаме как българският "западняк" е принуден да харчи парите си в Гърция и Турция през лятото заради по-ниските цени, които се предлагат там.

Калина Георгиева, Васил Василев


Проверка на Frognews.bg показа, че двойната стая в родните 3-звездни хотели върви от 40 до 70лв., в зависимост от курорта и от това, дали ще изберете пиковия летен период през юли-август. Роля в сумата, която плащате играят и наличието на допълнителни екстри като басейн, сауна или фитнес. Цените на апартаментите пък са в диапазон 75 до 105 лв., като предлаганите екстри навсякъде са сходни – климатик, телевизор, телефон и Wi-Fi интернет. Стаите с три легла почти навсякъде държат цени от 100 лева за нощувка, а самостоятелните апартаменти, които не са част от хотелски комплекс, от 100 да 150 лв. като влияние върху цената оказва местонахождението и обзавеждането. В офертите обикновено влиза единствено закуска, която по традиция е шведска маса. Почти всички хотели разполагат със СПА центрове, за които обаче трябва да си платите отделно, ако не използвате услугата all inclusive.

Разбира се, може да си намерят и доста по-евтини квартири при гостоприемните хора, които причакват на автогарите туристите с табелки „Давам квартири”. Цените там са значително по-ниски – от 8-10 лв. за нощувка до 14-16 лв. в пиковия летен сезон. Най-често при тях делите с още две три семейства баня и тоалетна и няма екстри като климатик и безжичен интернет. Те най-често са наемани от „бедни студенти” и младежи, които са решили, че и без това времето на плажа и по купони в дискотеките, което ще прекарат, ще замести СПА-процедурите и фитнеса. Туроператорски фирми информираха, че заради кризата все повече семейства, които миналата година са почивали на хотел, това лято също ще са принудени да си наемат по-евтини квартири. Въпреки нарастващата безработица и невъзможността на българина да си позволи почивка в курортите, те са запазили и дори понадули цените в сравнение с 2009-та година. Самият министър на икономиката, енергетиката и туризма прогнозира с 5-10% повече туристи по българското Черноморие в сравнение с миналата година.

Не липсват оферти и за по-заможните, които могат да отдъхнат в 5-звезден хотел за 6 дни срещу 850 лева, в които са включени закуска, обяд и вечеря в бюфет-ресторант, като трябва да уточните менюто си „ден-за-ден”. Инак в повечето луксозни хотели се предлагат сладки, соленки, плодове и сандвичи в лоби бара от 12:00 до 16:00 ч. В цената на all-inclusive се включва хавлия за басейна, която се получава на рецепцията на СПА-центъра срещу показване на хотелски паспорт, тенис на маса, фитнес, билярд, подводна гимнастика, аеробика, боча, дартс, плажен волейбол и други видове спортове, съгласно анимационната програма на хотела. Задължително има „детски клуб" от 11.00 до 22.00 часа и разнообразни детски съоръжения до самия хотел и на плажа. В повечето случаи, според офертите, имате право на безплатен басейн, чадър и шезлонг около басейна на хотела.

Всичко до тук изглежда прекрасно. Само че написахме в най-голямата интернет търсачка google „Турция, курорти” и намерихме абсолютно същите екстри, които предлага южната ни съседка, само че на по-ниски цени от тези у нас. За 8 дни турски 5-звезден хотел в Анталия иска 780 лева на човек с услугата all-inclusive. Т.е., в България плащаме 133 лева дневно, а в Турция – 97 лв. Подобна е и картинката в Гърция. В Халкидики, например, хотел 5 звезди за 7 нощувки излиза 680 лв., като за деца се прави 30-процентна отстъпка. Такова е положението и в по-евтините 3-звездни хотели, където у нас са с 15-20 лева по-скъпи от турските и гръцките.


Тоалетната в къмпинг "Градина"

При къмпингите положението е отчаяващо – гръцките са чисти, по-евтини, за разликата от нашенските, които са занемарени от години и успяват да прогонят дори най-заклетите привърженици на този вид туризъм. „Струва си да дадеш повечко пари за пътни разходи, но поне да отидеш в нормални условия. Виждали ли сте къмпинг „Градина”? По-добре да не ви се налага да отидете в тоалетните там. В казармата бяха луксозни в сравнение с тези”, пише възмутен форумец, който тази година вече е успял да „почине” в комплекса. В блогове и форуми продължава да се пише за далеч по-доброто обслужване в южните ни съседки, сравнено с това у нас, както и за абсурдите, като бетоновозите на плажа в съседство до препичащите се туристи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4791 |22.06.2010 Гърция си иска Бургас-Александруполис . 5| 4897 |03.06.2010 Гърция брани банките си у нас . 2| 4975 |09.03.2010 Д.Костов: България няма интерес да печели на гърба на Гърция . 1| 5558 |08.03.2010 Bloomberg: България пред банков срив заради фискалните грехове на Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads