Реклама / Ads
9| 5051 |24.02.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Московски: От понеделник пълна блокада на фермерски стоки от Гърция

.
Ивайло Московски
Ако до понеделник не се реши проблема, превозвачите ще осъществят пълна блокада на българо-гръцката граница, като ще се фокусират за недопускане на солскостопанска продукция от Гърция. Щетата ни е от гръцките фермери и затова кантраблокадата ще е срещу тях. Това заяви пред bTV министърът на транспорта Ивайло Московски.
 
Ще спираме тези, които пренасят селскостопански продукти. Няма да се спират хора с цел туризъм или други стоки и товари, допълни той и потвърди, че заедно  с външният министър застават твърдо зад решенията на българските превозвачи.

Надявам се да не стигне до тази мярка. Съобщиха ми, че към 15 часа днес гръцкият главен прокурор се е разпоредил да се изтеглрят всички  трактори от границата, съобщи Московски.

Московски увери, че не се е допуснало да се стига до ексцесии по границата. „Но когато шофьорите бедстват нервите не издържат. Начинът за стачкуване на гръцките фермери е да обърнат няколко трактора, а си почиват в къщите, тъй като живеят с околните села“.

Относно критиките, че не му е мястото на един министър на границата, Московски заяви: „Един министър има работа да е там, където има и един български граждани“. „Гръцкият посланик положи изключителни усилия, за справяне с проблема. Имахме ежедневна комуникация с гръцките власти. Те ни казаха, че ситуацията е извън техен контрол. Преговаряхме на границата с областната управа и полицията на Серес, за да не се стига до сблъсъци“, добави министърът на транспорта.

По думите му преките щети за превозвачите ни от 2007 г. е 10 млн. лева, но това са само преките загуби, а косвените били много повече. Московски разкри, че страната ни е започнала действия, чрез които да се задейства наказателна процедура срещу Гърция за недопускане на свободното движение на хора и услуги. „Проблемът е, че тя е прекалено бавна. Приема се, че няма нужда да се задейства. Обмисляме да предложим в ЕС да се създаде нов вид мярка за незабавна реакция при подобни кризи. В момента се обмислят различни възможности“.

Не е компетентен, не е запознат с транспорта Радан Кънев, че да ми иска оставка. При положение че не се познаваме, ми дава квалификации. Изказването за мен на Радан Кънев го считам за реклама. Това бе коментарът на министър Московски за исканата му оставка от лидера на ДСБ, който го определи, като най-слабия министър в правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4829 |19.01.2016 Московски: Има осигурени 700 млн. лв. за новия лъч на метрото . 1| 5529 |10.01.2016 Митница Свиленград спира работа в понеделник . 1| 4950 |06.12.2015 Разплащаме се с двулевка монета в магазините от понеделник . 15| 5158 |04.12.2015 Цената на тока - пълна енигма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads