Реклама / Ads
3| 8615 |20.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Московски: Приоритет е жп линията София-Скопие

.
Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет в отношенията между България и Македония. Около това мнение се обединиха по време на днешната си среща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на транспорта и комуникациите на Македония Горан Сугарески.
 

Транспортната връзка между Югозападните Балкани и коридор Ориент/Източно-Средиземноморски е от съществено значение за свободното преминаване на пътници и товари и за двете страни. Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница.

 

Министър Московски заяви, че очаква гаранции от македонска страна за изграждане на трасето на тяхна територия. Ивайло Московски подчерта пред своя колега, че за програмния период 2014-2020 г. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са осигурени средства за цялостната подготовка на проекта за модернизация на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево. При наличието на финансов ресурс, строителството на железопътния участък може да стартира през 2020 г., допълни още министър Московски. Двамата министри се обединиха около тезата, че бюджетите на двете държави трудно могат да поемат цялата финансова тежест и е необходимо със съвместни усилия да се търсят външни инвестиции.

 

Горан Сугарески информира министър Ивайло Московски за напредъка на проекта за изграждането на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България, като част от Общоевропейския коридор VIII, от Радомир до Беляковци. От българска страна ще участват експерти, които ще наблюдават дейностите и ще оказват съдействие на македонската страна. Проектът ще се изпълнява в близост до границата с България и в неговия обхват попада трансграничният тунел „Деве Баир“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6226 |19.06.2017 Московски: Чакаме 224 млн. лв. безлихвен заем за БДЖ . 3| 6155 |11.06.2017 Московски: Нямаме сантимент да покриваме когото и да е . 1| 5253 |05.06.2017 Нинова: Икономика, социална политика и сигурност - приоритети на европредседателството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads