Реклама / Ads
0| 5047 |23.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ: Глътка оптимизъм за излизане от кризата

.
МВФ ревизира възходящо прогнозите си за 2010 г. Източник: Вяра Йовева
Международният валутен фонд (МВФ) може да преразгледа своята прогноза относно възстановяването на световната икономика. За подобна възможност подсказа първият зам.-директор на фонда Джон Липски, който участва на 21 август в годишна среща на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) с икономисти в Джаксън Хол, щата Уайоминг.
 

„Това е напълно възможно. Ние застанахме на пътя на възстановяването, което толкова чакахме", призна пред журналисти Липски (на снимката), цитиран от световните агенции.
Преди два дни централата на МВФ разпространи статия на главния икономист на фонда Оливие Бланшар, в която той казва, че възстановяването на глобалната икономика започна, но за да е устойчиво то, САЩ трябва да се пренасочат към повече износ, а Азия - към повече внос.

Бланшар обаче предупреди, че потенциалното икономическо производство след кризата може да се окаже по-малко, отколкото преди избухването й. Освен това според главния икономист на МВФ повратът няма да е лесен и за аргумент той посочва, потреблението в САЩ, съставляващо 70% от американската икономика и внушителен дял от глобалното търсене, няма бързо да се върне до предкризисните години. Причината е, че домакинствата ще трябва да се справят с трилиони долари загуби от рухналите имотен и фондов пазари.

В първата десетдневка на миналия месец МВФ ревизира възходящо прогнозите си за 2010 г. и леко намали тазгодишната прогноза за глобалното икономическо развитие. През настоящата година МВФ очаква глобалната икономика да се свие с 1.4%, а през 2010г. да отбележи ръст от 2.5%, като това е първата възходяща корекция на прогнозите на фонда от две години насам.

Допълнителен аргумент за нова промяна на прогнозата на фонда са и постъпващите през последните дни съобщения от Япония, Франция, Германия и други държави за връщане на техните икономики в зоната на растежа.
Може би и заради това Липски казва, че правителствата трябва да продължат усилията си да поддържат икономически ръст и да не бързат с увеличаване на данъчните ставки и лихвените проценти. „Докато този процес се превърне в истинска стабилизация, ще мине известно време", уточнява Липски. По думите му възстановяването след толкова сериозна криза няма да е бързо и рязко.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке също смята, че американската икономика е избегнала най-лошия сценарий и е на път да се стабилизира. Цитиран от агенция Reuters той казва, че пред страната има перспективи за съживяване и то в кратки срокове. Както и Джон Липски председателят на ФЕД посочва като основен индикатор за това потреблението на американците. Именно потреблението ще бъде решаващият показател, който ще даде отговор на въпроса кога наистина САЩ ще се възстанови.

Бернанке отново подчерта, че е необходимо да се изгради нова рамка на финансовото регулиране не само в САЩ, но и в света. Тя трябва да бъде израз на направените поуки от кризата.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5197 |21.08.2009 84 пъти разлика в доходите, все повече изоставащи общини . 7| 8296 |21.08.2009 Железниците рекетират ГЕРБ за милиони . 2| 4987 |20.08.2009 Парите от имотни сделки излизат наяве . 1| 7079 |20.08.2009 Бутат незаконна постройка на мaлкия плаж в Лозенец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads