Реклама / Ads
3| 5216 |26.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ ни притиска за увеличаването на пенсионната възраст

.
Обсъжданите в момента реформи няма да запълнят дупката в системата, заяви ръководителя на техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа Емануеле Балдачи Необходими са по-смели решения и промени от тези, които се дискутират в момента за пенсионната система.
 

Според експертите, възрастта за пенсиониране трябва да се увеличи, защото е по-ниска от тази в други държави. Може би тези мерки не правят хората щастливи, но за съжаление те се диктуват от демографската тенденция и това е, което всички правителства по света правят – увеличават пенсионната възраст, каза Балдачи.

Вторият комплект от мерки засяга индексирането на пенсиите. В редица страни се извършва индексация въз основа на цените, което гарантира, че покупателната способност се запазва. При липса на реформи обаче пенсиите не се увеличават. Според експертите този вариант трябва да се обмисли от българските власти. Той предполага увеличаване на осигурителните вноски.

Настоящата формула за изчисляване на пенсиите няма ясна връзка между това колко внасят хората в системата и колко получават от нея. При частните пенсионни фондове тази връзка е ясна, но в обществената пенсионна система липсва подобна зависимост, отбеляза Емануеле Балдачи.

В предварителния доклад на мисията на МВФ в краткосрочен план са посочени следните мерки – увеличаване с 2 процентни пункта на вноските за пенсиите по първия стълб до 18%, считано от януари 2011 г.; увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените, започвайки от 2011 г.; преместване на изплащането на пенсиите на ранно пенсионираните към втория стълб, считано от януари 2011 г.; затягане на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност посредством произволни прегледи на получателите на инвалидни пенсии от медицински комисии на НОИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4960 |16.09.2010 КНСБ готови за протести срещу пенсионната реформи . 10| 4936 |11.09.2010 Кабинетът категоричен за пенсионната реформа . 6| 5774 |20.06.2010 Русия притиска България за "Южен поток" . 10| 5182 |04.06.2010 Тристранката нищи пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads