Реклама / Ads
5| 5320 |03.09.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Над 20 хиляди жилища в София стоят непродадени, по морето били над 35 хил.

.
Според председателя на Националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров предлагането на недвижими имоти у нас превишава търсенето неколкократно.
 

"Факт е, че предлагането на недвижими превишава търсенето". Това каза председателят на националното сдружение „Недвижими имоти” Лъчезар Искров в предаването "Витамин" на Дарик радио. В същото време, по думите му, на пазара има сериозна сегментация по отношение на отделните типове имоти и не може да се говори за нарастване на цените с 35 процента като цяло.
Основата промяна на пазара е, че той във все по-голяма степен се определя от интересите на купувача. „За всички е ясно, че при желанието у нас да се достигнат ценовите равнища, каквито са налице в страните от Централна и Източна Европа, не се отчита фактът, че там имотите, които излизат на пазара, се предлагат в завършен вид”, коментира още Искров. По думите му около 20 хиляди жилища в София стоят непродадени.
„Най-много нарастват цените на луксозните имоти. В средния сегмент може би е най-голямото разминаване между очакванията на продавача и купувача. Там трудно се сключват сделки и това може би е сегментът, в който има най-много разминаване между търсене и предлагане”, обясни Искров. Според него най-трайно нарастването ще бъде във високия сегмент, като цената ще се задържи висока и процентът на нарастване ще е в порядъка на до 15 на сто на годишна база.
При по-ниските ценови групи по принцип сделките се сключват по-лесно, почти няма имоти на пазара, които да бъдат закупени, каза още Искров. Той допълни: “За ниския сегмент, жилища под 1000 евро/кв. м – говорим за София – ще се реализират най-бързо и там офертите на пазара са изключително малко”.
Председателят на националното сдружение „Недвижими имоти” прогнозира, че в средния сегмент е възможно цените да се задържат на тези нива или да има леко покачване. “Там е най-трудно да се прогнозира, тъй като там предлането е най-голямо и най-сериозно е разминаването между интересите на двете страни”, обясни той.
На пазара има жилища, които не се продават и дълго време ще стоят непродадени дори според мен и при намаляване на цените, на които се предлагат, каза в заключение Искров.

За морето данните са, че непродадените, но построени жилища са около 35 хил. и постоянно нарастват, имотне експерти обаче смятат, че тези данни са занижени, а в деъствителност те са около 50 хил.Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5416 |27.08.2008 Централната минерална баня в София ще се превърне в модерен СПА център . 0| 4722 |19.08.2008 Близо 300 хил. пътници обслужи летище София през юли . 2| 9263 |07.08.2008 10-те улици с най-скъпи жилища в света . 7| 5369 |05.08.2008 Благой Рагин: Мръсотията гони туристите от София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads