Реклама / Ads
3| 6064 |29.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Наемането на нови служители - 3 пъти по-скъпо от задържането на настоящите

.
Един новонает служител излиза три пъти по-скъпо на работодателите от задържането на настоящия персонал поради инвестициите в обучение и развитие.
 
Такова мнение изказаха от компанията за подбор на персонал Manpower Bulgaria Ltd. От фирмата уточниха, че перото „Обучения“ е едно от първите, които бяха сериозно орязани.

Спад в интереса на фирмите към обучения поради затруднените икономически условия наблюдават и от Monday Ltd. От компанията посочиха, че основната част от обученията в момента са насочени към повишаване на уменията за продажби и подобряване на управленските практики.

„Фармацевтичните фирми продължават със стабилното инвестиране в обучение (основно) на търговския си персонал, има и малък брой от търговските фирми, които също могат да си гo позволят в момента“, казаха още от фирмата.

„Тази година са много популярни обученията, финансирани по Оперативна програма „Човешки ресурси“, както и онлайн обученията, които са много ефективни по отношение на инвестираните време и средства“, коментираха от Manpower.

Според тях напоследък се увеличава броят на обявените в специализираните медии възможности за млади хора, което донякъде се дължи на факта, че се освобождават по-скъпи служители. Уточнено беше и че бизнесът не се обръща към компанията по повод стажантски програми.

Относно стажовете от Хрисела - Перфект Консулт ЕООД посочиха, че такива се предлагат предимно в банковия и застрахователния сектор. От Monday отбелязаха, че сесиите на студентите приключват в края на юни – средата на юли и те в момента не са в състояние да поемат ангажименти.

„Както всяка година, има платени и неплатени стажове, като има тенденция повечето стажове да предвиждат минимално възнаграждение. В държавната администрация остават неплатени“, коментираха от Monday. Няма точна информация относно това какъв процент от стажантите получават предложения за постоянна работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8103 |13.04.2009 Белоградчишките скали отново на второ място в класацията за новите 7 чудеса на света . 1| 5069 |11.02.2009 Продажбите на нови автомобили спаднаха с 45% . 1| 4889 |12.01.2009 Близо 20 млн. лв. за отпечатване на нови банкноти през 2007 г. е дала БНБ . 5| 5201 |13.12.2008 Bank of America съкращава до 35 хил. от служителите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads