Реклама / Ads
1| 11328 |29.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Находчиви безработни нарамиха металотърсачи и хукнаха към морето

.
И това лято търсачи на "съкровища" кръстосват плажовете, оборудвани с металотърсачи, фенери и сита за пресяване на пясъка. Те претърсват "доходоносните" ивици по морето за накити и монети .
 

Така си докарват за лятото едни не лоши приходи, тъй като туристите често губят бижутата, парите и телефоните си на плажа.

Такива търсачи на "съкровища" могат де се видят в късните часове на деня на плажа в Кранево, Несебър, Равда, Слънчев бряг и на други места по Черноморието, както и на ивиците на къмпингите. Занимаващите се с това излизат на "работа" към 20-21 часа, за да могат спокойно, без да им се пречкат туристи, да търсят ценни вещи с металотърсачите си.

20070312-the_beginning.jpg Бизнесът не процъфтява навсякъде, защото някои от концесионерите на плажните ивици ги гонят. Това е така, тъй като на места самите те си претърсват плажа, когато почистват и заравняват териториите, за които отговарят. "Не се намира почти нищо интересно - само дребни бижута и монети", казва скромно морски гларус, занимаващ се с търсенето на вещи и пари. Разбира се, не пожела да ни покаже с какво се е сдобил във въпросния ден.

Само докато си говорехме, обаче намери няколко монети, както и редица непотребни дребни вещи като евтини дрънкулки и други не толкова ценни неща като фиби и бирени капачки. 

Силен ден е, когато се намери някой марков часовник или фотоапарат, както и GSM, защото после ги дават в заложните къщи. "Най-голяма е тръпката при намиране на златни бижута и накити", споделя млад мераклия на плажа в Кранево. 

Металотърсачите, с които работят са най-обикновенни и не много скъпи, въпросът е да вършат работа. Когато мине над метал се чува специфичен звук в слушалките. Честотата и силата му е различна, в зависимост от големината и дълбочината на ценността. Най-често се намират свалени от туристите през деня гривни и часовници, които по-късно са забравили заровени в пясъка.

Даниела Иванова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5900 |29.07.2008 Находчиви безработни нарамиха металотърсачите и хукнаха към морските плажове . 1| 5887 |28.07.2008 Французи снимат Белоградчик за фестивал в Бордо . 1| 5759 |28.07.2008 Лихвите по кредити за фирми и домакинства извисиха ръст през юни . 0| 6271 |28.07.2008 България е сред 10-те най-етични туристически дестинации за 2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads