Реклама / Ads
0| 5606 |30.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Най-после здравното министерство и хотелиерите се разбраха

.
Няма да се предвиждат законови мерки, които да задължават собствениците на хотелите да отделят пари за оборудване на лекарски кабинети.
 
снимка Вяра Йовева
Няма да се предвиждат законови мерки, които да задължават собствениците на хотелите да отделят пари за оборудване на лекарски кабинети. Те могат да направят това при добро желание, но няма да бъдат задължавани чрез нормативна уредба. Това обясни председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов, след дълги дебати между представителите на ДАТ, туристическия бизнес и Министерството на здравеопазването вчера. Хотелиерите пък от своя страна са поели ангажимент да намалят размера на наема за кабинетите, когато те се намират в хотелските комплекси. Това е един от мотивите, който частно практикуващите лекари посочват за високите цени на услугите си.
Друга новост е, че туристите от страни членки на ЕС ще се лекуват безплатно у нас, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев. Като член на ЕС България се задължава да обслужва туристите от страните членки по пътеките на здравната каса, обясни още той. След което средствата ще се получават от техните страни. Достатъчно е те да носят със себе си европейска здравно осигурителна карта. Д-р Матеев обясни, че директивата налага промени по курортите, тъй като 80% от летовниците идват от страни от ЕС, а в същото време малка част от лекарите там работят с НЗОК. Той подчерта, че практикуващите медици няма да бъдат задължавани да работят с касата, но за повечето от тях това би било изгодно, тъй като едва 20% от туристите не са от ЕС.
Д-р Матеев уточни, че има достатъчно лекари в черноморските градове, които ще бъдат командировани по курортите, за да могат да обслужват потока от туристи. През този летен сезон се очакват 4 млн. летовници, за които бъдат създадени нови медицински центрове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3378 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 5888 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15578 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5944 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads