Реклама / Ads
0| 6301 |21.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Найденов:Който дължи данъци, няма да получи средства

.
Мирослав Найденов
Очаква се днес зърнопроизводителите в различни части на страната да излязат на национален протест. Те искат оставката на земеделския министър заради неизпълнени ангажименти към бранша и неизпълнение на меморандума, подписан с националната асоциация.
 


По този повод министър Мирослав Найденов коментира в ефира на БиТиВи, че зърнопроизводителите са решили, че изкарването на машините е част от диалога с правителството и подчерта, че това е тяхно право.

"Вчера се събрахме извънредно при премиера с финансовия министър, председателя на Комисията по земеделие. Обсъдихме и това, което те настояват допълнително да получат. Имаме решение, поканихме ги днес в 12.00 часа да дойдат, за да можем да се разберем, за да не създаваме неприятности на хората по улиците, тъй като това са тежки, големи машини. Както те обявиха, няма да блокират пътищата, но в това лошо време и при тази мъгла е възможно някакъв инцидент да се случи", каза още министър Найденов в понеделник сутринта.

Всъщност за 2010 година ние трябваше да осигурим за сектора 1 милиард и 18 милиона лева, от които на животновъдите трябваше да платим 87 милиона и вече го направихме, 15 000 животновъди ги получиха. Останаха 931 милиона, които трябваше да платим на зърнопроизводителите. Плащането стартира към тях на 14 март. Трябваше да получат пари 91 000 земеделски производители, обясни Найденов.

По думите му по.малко от 20% не са си получили субсидията. От 91 000 са платени до този момент на 71 000. Това е над 80%, а не 10, както те твърдят, категоричен бе министърът.

Ние категорично заявихме, че тези, които дължат данъци, няма да получават средствата, докато не си изплатят данъците, обясни той.

Тези, които са коректни, са си получили средствата, каза Найденов. "Вижте, некоректно не значи виновен или лъжец, това е много важно. Това е системата – отиват и чертаят площта си, гледат една карта и чертаят. Възможно е при това чертане грешката да е техническа, а не умишлена".

Искаме от зърнопроизводителите да произвеждат не фуражна, а хлебна пшеница, която да може да присъства на нашата трапеза, коментира още министър Найденов. Сега, когато се правят стандартите за трите вида хляб, се оказвало, че няма качествена суровина.

Министърът обяви, че е назначил проверка в отдела на ДФ "Земеделие", който извършва директните плащания на площ, и ако има чиновници, които „не са си свършили работата, ще бъдат санкционирани, ако се наложи дори и уволнени.

Зърнопроизводителите имат и други искания. Първо, да има правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България. Второ, за незабавно разплащане на всички земеделски производители, а не само на част от тях. И трето, но не на последно място, земеделците настояват и за правилник за определяне акциза на горивата за земеделски нужди, който от две години се обсъжда с правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5305 |02.03.2011 350 млн. лв за енергийна ефективност ще получи бизнесът у нас . 0| 6978 |30.11.2010 България получи "слаб" по ефективна екополитика . 5| 6358 |26.05.2010 Борисов: "Сименс" дължи извинение на хората, не на мен . 0| 5277 |13.04.2010 "Подарък" от 1 млн.лв. получи ж.п. в Деня на железничаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads